Рубрики
Начало » Коронавирус » Красимир Вълчев: Училищата имат свободата да определят мерките срещу Covid-19

Красимир Вълчев: Училищата имат свободата да определят мерките срещу Covid-19

 

1 sou sofia

 

„Когато системата работи в условия на по-голяма децентрализация, работи по-добре, но трябва да кажем целта, която трябва да следват, както и основните насоки. През март месец това се видя“. Това заяви пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев във връзка с противоепидемичните мерки, които трябва да бъдат спазвани в училищата през новата учебна година. Според него, ако само МОН дава насоки, има риск от „предозиране“ и да се дадат правила, които не са уместни за всяко училище.

„Не всички препоръки могат да се приложат във всички училища. … Ясно сме казали каква е целта – да се осигури максимално невзаимодействие между паралелките. Някои училища избраха модел на смесено обучение или на редуване, което означава, че някои родители трябва да стоят през седмица с децата си вкъщи, или на разреждане, което означава да имаме два пъти повече учители, а ние нямаме. Тези модели създават много повече трудности, отколкото този – на невзаимодействие между паралелките в училище“. Той припомни, че този модел на невзаимодействие е приложен и в детските градини.

Министърът на образованието коментира запитването от омбудсмана Диана Ковачева до Министерството на образованието за 70 000 деца, които нямат таблети и достъп до интернет при евентуално онлайн обучение:

„Това са нашите данни от миналата година, но цитирани неправилно. От една страна са децата, които не участваха, от другата – тези, които нямаха електронни устройства. Няма сечение на двете множества. Имаше деца, които без устройства, са участвали по някакъв начин, когато е имало желание, са участвали. И обратно – не участват, защото по принцип са неангажирани с образователния процес. Ние имаме 15% ученици, които нямат редовна посещаемост и които трудно ги ангажираме при присъствено обучение. Една голяма част от децата, които не са участвали в дигиталното обучение, не е заради липса на устройства“.

По думите на министър Вълчев училищата са преценили как да проведат празничните тържества на 15 септември за откриването на новата учебна година:

„Ще се лишим от част от празничната емоция, но не изцяло“.

 

Цялото интервю можете да чуете тук.

 

Нямах възможност да оформя самостоятелна статия с мои акценти. Публикацията е по информацията от сайта на БНР.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".