Рубрики
Начало » Коронавирус » Доц. Ангел Кунчев: До края на седмицата ще се предоставят на училищата препоръки какво да се прави в различни ситуации

Доц. Ангел Кунчев: До края на седмицата ще се предоставят на училищата препоръки какво да се прави в различни ситуации

 

119 SOU

 

„До края на седмицата ще се предоставят на училищата препоръки какво да се прави в различни ситуации“, каза доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, в студиото на БНТ.  Той обясни, че при положителни случаи в училищата, ще зависи колко са заразените и дали са от един клас, и тогава ще се взема решение дали да се сложи под карантина един клас, няколко класа или цялото училище. Д-р Кунчев сподели, че следи внимателно какво се случва в момента в училищата в Западна Европа.

 

Ето още акценти от интервюто, които касаят училищата:

 

Общата работна група, която направихме между министерствата на образованието и здравеопазването, се опита да влезе в максимално подробно описание на начина на действие при всяка една ситуация. Детските градини и училищата са доста различни – като капацитет, като организация, като материална база. Опитваме се да направим така всеки да знае какво трябва да прави при всяко едно положение. Естествено е, че това няма да го постигнем на 100%, защото животът ще ни изненада винаги с някаква по-различна ситуация, но смятам, че това, което ще предоставим до края на седмицата, ще улесни работата на колегите, работещи в училища, градини и ясли.

 

Не е възможно да опишем всяка една от ситуациите. Затова даваме възможност на ръководителите на тези звена с подкрепата на РЗИ да вземат решения съобразно ситуацията.

 

Едно е едно голямо училище и има 1-2 случая в различни класове. Друго е, ако тези 1-2 случая са събрани само в един клас. Трето е, ако случаите са много повече. Съответните решения ще са различни. Можем да поставим само един клас под карантина. Можем да поставим класове, които поради организацията на учебния процес са по-често заедно, са на един етаж или имат някакъв друг контакт, а може да прекъснем работата на цялото училище и то за един 14-дневен период да минем на дистанционно обучение. Възможни са всички варианти. 

 

В детските градини да се ходи с маски ще е невъзможно. То и в училищата ще бъде доста затруднено. Маските бихме ги препоръчали не по време на час в класната стая, а когато децата са струпани в много по-големи колективи.

 

Има основни правила, но тези основни правила ги знае всеки един от нас – дистанция, лични предпазни средства, дезинфекция, скрининг или по-скоро филтър сутрин да не бъдат допускани деца с някакви прояви. Това важи за всички и за навсякъде.

 

Ние имаме едно преимущество, че доста страни в Западна Европа учебната година започва доста по-рано и аз много внимателно наблюдавам какво се случва в Германия, Франция, Холандия. Там има някои обезпокоителни данни за това, че откриха положителни случаи. Както и очаквахме. Те нямат никакво отношение към здравното състояние на самите деца. Проявяват се само с носителство, а не с клинична картина. Но ясно е, че това създава рискове и за учителите, и за семействата.

 

Цялото интервю вижте тук. Има и информация за детските градини.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".