Рубрики
Начало » Коронавирус » Доц. Кунчев пред БНР: Пикът на новата вълна ще се случи преди изборите. Причината: заради британския вариант, а не конспирация

Доц. Кунчев пред БНР: Пикът на новата вълна ще се случи преди изборите. Причината: заради британския вариант, а не конспирация

 

surf-3214340_640

 

„Според мен пикът на новата вълна ще се случи преди изборите“, прогнозира доц. Ангел Кунчев по БНР. Причината е не заради конспиративни теории покрай парламентарните избори, а заради разпространението на британския вариант: „От последните дни имаме 68 положителни проби за британския вариант от 96 направени проби„, съобщи доц. Кунчев. „Кога ще бъдат изборите няма как да повлияе на развитието на епидемията“, увери главният държавен здравен инспектор.

 

БНР: Да не стане така, доц. Кунчев, да се затегнат мерките преди изборите, защото знаете, че ние в България изобилстваме от теории на конспирацията. Има и такава, знаете, че умишлено сега мерките се разхлабват, за да може заболеваемостта да се вдигне и малко преди изборите мерките да се затегнат, за да се гони по-ниска избирателна активност?

 

Доц. Ангел Кунчев:

Натоварват ни с много големи очаквания. Да, прав сте, че почвата в България за такъв тип теории е очевидно много подходяща.

Няма как да предвидим нито доколко ще се вдигне при тази трета вълна заболеваемостта, нито кога ще достигне своя пик, своя максимум.

Според мен, това ще се случи преди изборите, надали има такова съвпадение. Доста време има преди 4 април. 

Но всичко зависи от разпространението на новите варианти на вируса.

Имаме едни последни данни от последните няколко дни от поредната секвенция на 96 проби, които бяха правени. Това, което откриваме, напълно потвърждава тезата, тъй като от тези 96 проби 68 са положителни за британския вариант. 

Така че основната причина за този ръст, както в България, така и в Европа, е неговото разпространение и по-лесното му предаване в този случай. 

 

БНР: В този смисъл да не търсим политически втори план и не гоните по-ниска избирателна активност?

 

Доц. Кунчев:

То е ясно, че няма как да бъде така. Работим само с цифри, с факти и с медицинските мерки, които са добре познати в цял свят.

Кога ще бъдат изборите няма как да повлияе на развитието на епидемията.

 

БНР: Е, питам Ви, защото разбрахме, че и здравният министър стана водач на листа на управляващата партия. В този смисъл май всичко е политика?

 

Доц. Кунчев:

Няма лошо. Всеки решава за себе си каква кариера иска да направи. Решението за такова нещо е преди всичко лично. За мен е напълно разбираемо. По-добре нещата да са ясно казани и всеки да заеме позиция.

 

„Ако цифрите вървят нагоре, няма как да се случи отварянето на ресторантите на 1 март“, коментира доц. Кунчев днешното изказване на премиера, че ресторантите отварят задължително на 1 март, защото дотогава ще е минала новата вълна.

 

БНР: Днес премиерът е казал в присъствието на здравния министър, че на 1 март задължително отваряме ресторантите и дотогава, според премиера, трябва да е минала вълната? Какво казват здравните власти на думите на политиците?

 

Доц. Кунчев:

Какво да Ви кажа. Според мен никой не може да направи точна прогноза кога това ще се случи. На всички ни се иска това да стане максимално бързо. Това беше един от най-засегнатите сектори и повярвайте ми, аз виждам колко негативно търпение натрупват да започнат нормално работа.

Но ако цифрите вървят нагоре, според мен това няма как да се случи.

А кога точно ще стане, наистина ми е трудно да кажа. Дай боже, да преминем този пик и да намаленият случаите.

Има такива признаци и във Великобритания, и в Ирландия, и в Португалия.

Вижда се, че този пик не продължава повече от 2-3 седмици. Въпросът е какъв ще е интензитът му и колко хора ще са засегнати.

 

Цялото интервю можете да чуете тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".