Рубрики
Начало » Коронавирус » Доц. Кунчев: Случаи на коронавирус в училищата ще има

Доц. Кунчев: Случаи на коронавирус в училищата ще има

Не трябва да допуснем големи епидемиологични взривове със засягане на 20-30-50 деца в големите училища

125 su koridor

„Никой не трябва да си прави илюзията, че въпреки всички мерки, които вземаме, а те са много сериозни, училищата ще бъдат някакъв остров на благоденствието на фона на заразявания извън него… Трябва да е ясно, че случаи в училищата ще има… Въпросът е да държим вируса под контрол до такава степен, че да не допуснем големи епидемиологични взривове със засягане на 20-30-50 деца в големите училища.“ Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по Нова телевизия.

 

Ето акцентите от интервюто с доц. Кунчев, които касаят училищата:

 

Нова ТВ: В училищата какво ще се случи? В Гърция маските са задължителни през цялото време.

 

Доц. Кунчев: Не само в Гърция, но още в 1-2 страни. Много ясно е, че с маски се намалява рискът, но първо това е много трудно, особено за ниските възрасти. Второ, по-трудно ще се налага и по-трудно ще се контролира. Опитваме се да предписваме мерки, които са изпълними и са реалнистични. А за това малко имам съмения доколко ще бъде реалистично.

 

По-обобщено за училищата.

 

Каквото става в обществото, такова ще става и в училищата. Ако са ни високи данните в обществото, ако има циркулация навсякъде, ще го има и в училище.

 

Никой не трябва да си прави илюзията, че въпреки всички мерки, които вземаме, а те са много сериозни, училищата ще бъдат някакъв остров на благоденствието на фона на заразявания извън него.

 

Съсредоточаването сега към училищата натоварва обществото с едни нереалистични очаквания.

 

Трябва да е ясно, че случаи в училищата ще има. Въпросът е ние да сведем (до минимум) и до голяма степен е постигнато с това споразумение с над 28 страници.

 

Конкретиката в мерките идва от плановете, които всяко училище ще направи. Те са много различни. Има училища с 50 ученици. Имаме и с 2500. Няма как да е еднаква организацията. И материалната база е различна. Но предвиждването на ученици, носенето на маски, неползването на кабинети, различните междучасия са малки трикове, които допринасят за общата картина.

 

Нова ТВ: Безплатно ли ще се изследват децата, ако има случай на заразен ученик?

 

Доц. Кунчев: Има много вариации. Да, ще бъде безплатно, ако детето покаже положителен резултат, но епидемологът е този, който чрез проучването, определя кръга от контакти, който трябва да се изследва. Дали ще е целият клас, дали ще е по-малка група, с което то активно общува.

 

Нова ТВ: Може ли два класа, в които има по едно дете. Единият клас ще ги изследват, в другия – не?

 

Доц. Кунчев: Не. Преценката винаги е на база реалния живот. Затова е добре да бъде направен разпитът на детето, за да знаем реално неговите контакти. Много често се натъкваме на следното. Ок, ние ще изследваме класа му, но той е много по-тесен контакт с други деца. В момента, в който излезе от училище, той си има приятелчета, има си група, с които се събират и са много по-дълго заедно и при много по-интензивни контакти.

 

Нова ТВ: Няма данни до момента за деца в тежко или усложнено състояние. Така ли е?

 

Доц. Кунчев: Нямаме. Слава богу, нямаме. Има едно общо намаляване на подмладяване на възрастта. Имаме случаи на 20-годишни, на 30-годишни с клиника, но под 18 години са по-скоро изключения. Особено пък тежкото протичане.

 

Не можем да спрем въздушно-капкова инфекция. Не можем да спрем тази епидемия. Няма да я спрем и в училищата. Това, което искаме да направим, е да направим максимално щадяща среда с нисък риск, а то съм сигурен, че ще бъде така. Защото ако някой ми твърди, само училището ще е виновно за заразяването, няма да се съглася. Това дете не стои заключено вкъщи през цялото време. Особено в по-големите класове. То си прави контактите ежедневно. И дори да не тръгне на училище, то пак ще се срещне с вируса.

 

Въпросът е да държим вируса под контрол до такава степен, че да не допуснем големи епидемиологични взривове със засягане на 20-30-50 деца в големите училища. И най-вероятно на тях пак нищо няма да им стане. Но възможността да не го пренесат на възрастните хора вкъщи.

 

Цялото интервю изгледайте тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".