Рубрики
Начало » Коронавирус » Ангел Кунчев: „Ако няма драматично влошаване на ситуацията, учениците трябва да тръгнат на училище нормално“

Ангел Кунчев: „Ако няма драматично влошаване на ситуацията, учениците трябва да тръгнат на училище нормално“

 

125 su

 

 

„Ако няма драматично влошаване на ситуацията, учениците трябва да тръгнат на училище по нормалния начин“, заяви в студиото на БНТ доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Не беше уточнено какво се има предвид под „драматично влошаване на ситуацията“. Ангел Кунчев обаче отново се презастрахова, че има много време до началото на учебната година и нещата могат да се променят и в положителна, и в отрицателна посока.

 

Ангел Кунчев пред БНТ за началото на учебната година:

БНТ: Септември месец идва. Училищата ще отворят ли?

 

Ангел Кунчев: Много труден въпрос! Моето лично мнение е, че ако няма драматично влошаване на ситуацията, учениците трябва да тръгнат на училище по нормалния начин.

 

Между другото МОН, заедно с РУО, с всички училища толкова сериозно приеха въпроса и търсят всякакви начини. Като започнете от начини на организиране на учебния процес, да няма обикаляне по различни стаи, кабинети, да няма едновременно междучасия, да са пускат децата в различни периоди. Разбира се, филтърът, който сутрин не трябва да допуска ученици, които имат някакви прояви. Дезинфекцията, не само на повърхностите, но и на въздуха.

 

БНТ: Всички тези мерки се проиграват. Така ли?

 

Ангел Кунчев: Да, много мерки се вземат. Аз съм приятно изненадан от тяхната заинтересованост, активност. Дори активно ни търсят.

 

Повечето страни в Европа считат, че нормалният учебен процес не трябва да прекъсва. Засега 90% са го решили твърдо, че ще започнат така.

Но как всъщност е в някои европейски страни, ПРОЧЕТЕТЕ ТУК:

Световният опит при връщане на учениците в училищата по време на пандемията от коронавируса

Но пак казвам. Твърде е далече още. Има повече от месец до това време и нещата могат да се променят и в положителна, и в отрицателна посока.

 

БНТ: Детските градини – какво се случва с тях и могат ли да останат затворени? Т.е. сега те работят, но каква е равносметката?

 

Ангел Кунчев: Те работят и трябва да продължат да работят. Факт е, че въпреки подмладяването (на заразяването от вируса), ние говорим все пак за случаи над 18-20 години. Много рядко, по-скоро като изключение са случаите, а още по-рядко пък тежките случаи под тази възраст. Слава богу, поне тази характеристика на вируса остана стабилна. Той не засяга децата. Така че от тази гледна точка рискът не е голям. Голям е, че те могат да станат преносител. Но не можем, няма как 1-2 години да изкараме цялото образование извън нормалните релси, да очакваме, че тези алтернативни начини осигуряват същото качество на обучение. Очевидно е, че не е така. Така че по-скоро ще прибягваме до такива мерки, ако има струпване на случаи, ако има епидемичен взрив в съответното училище за определен период от време.

 

БНТ: Значи за частни случаи, а не за всички.

 

Ангел Кунчев: Точно така.

 

Ангел Кунчев отново открито заяви, че като епидемиолог е против това да има публика на стадионите, а така също да са отворени нощните заведния и да има различни фестивали. 

 

Цялото интервю изгледайте тук.

Отново отварям полеза коментари тук, за да се чуят различни мнения по въпрос, касаещ много семейства с ученици, учители и училищен персонал.

 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Хибридният вариант на обучение през новата учебна година в частното училище на сина на Тръмп

Частното училище на сина на Тръмп забрани присъственото обучение до октомври

Как частните училища в България ще започнат новата учебна година в условията на пандемия от коронавирус? 

И ОЩЕ:

Министърът на образованието: „Взехме решение учебната година да започне присъствено!“

С какви мерки срещу коронавируса ще започне новата учебна година?

4 модела на обучение през новата учебна година в условията на коронавирус

Ангел Кунчев обясни какви са рисковете от присъствена учебна година

Омбудсманът пита МОН има ли екшън план срещу COVID-19 за новата учебна година 

Учебната година ще започне присъствено, но училищата ще са в готовност да преминат на дистанционно обучение

Иван Костов с хипотеза за ситуацията у нас с коронавируса около 15 септември

Ангел Кунчев: „В началото на септември ще се вземе решение дали учениците ще учат нормално или дистанционно“

Здравният министър: Следващата седмица ще се сформира работна група във връзка с новата учебна година

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".