Рубрики
Начало » Коронавирус » Доц. Кунчев пак се ядоса на анализите на математиците

Доц. Кунчев пак се ядоса на анализите на математиците

Доц. Кунчев Vs математиците

 

pay-937884_640

 

Не скачащите по масите в ресторантите на 8 март, на които се гледа от здравните власти като атракция и е прекрасно извинение защо не се получава овладяването на епидемията у нас, нито пък лежащите по плажовете на Занзибар, които породиха притеснение да не донесат в страната от африканските мутации, но то трая по-малко от един ден, а изчисленията на математиците май ще излязат най-виновни.

 

„Толкова сложен е епидемичният процес. Толкова много са факторите, че не може по обикновен математически начин да кажеш: налагам локдаун – няма да има висока заболеваемост. Няма да има, ама има“, емоционално заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по Нова телевизия. На въпроса при какви условия ще се наложи централно локдаун, той обясни: „Е това е най-опростенченското. Това е поведението на математиците. Тук имаме един фактор, налагаме го и виждаме. Е, до тук нищо не излезе вярно от това.“

 

Акценти от интервюто с доц. Кунчев за математическите прогнози:

Въпрос: Дали е измиване на ръце, че вземат мерки на локално ниво?

 

Доц. Кунчев:

 

Е, сега всеки има мнение.

Ние се наслушахме на мнения на всякакви специалисти.

Каквото се случва в реалния живот, това е истината.

Доколко ако налагаме тежък локдаун, това влияе на заболеваемостта. Естествено, че влияе.

Толкова сложен е епидемичният процес. Толкова много са факторите, че не може по обикновен математически начин да кажеш: налагам локдаун – няма да има висока заболеваемост. Няма да има, ама има. 

Разсъждението: правим локдаун – спираме епидемията, не е точно така. Да, ограничаваме я. 

Толкова много са факторите.

 

Въпрос: При какви условия централната власт ще разпореди локдаун? Много пъти чуваме от ресторантьори при какви данни да се подготвим да затворим?

 

Доц. Кунчев:

 

Е това е най-опростенченското. Това е поведението на математиците. Тук имаме един фактор, налагаме го и виждаме. Е, до тук нищо не излезе вярно от това.

Аз продължавам да казвам, че при такъв тип събития, когато всичко влияе от температурата на въздуха, влажността, през народопсихологията вярвам ли на властите, искам ли да спазвам и да свършим с качествата на вируса, защото се оказва водещо. Каквото и да си говорим характеристиката на британския вариант доведе до вдигане на заболеваемостта.

 

Втори ден прави впечатление, че темата за математическите анализи и прогнози, които от известно време не са изобщо благоприятни, не се харесва на доц. Кунчев. На редовния брифинг на 11 март отново главният държавен здравен инспектор заяви:

 

„Благодаря на математиците, но прогнозите им няма да излязат верни“.

 

Миналата седмица, когато и министър, и здравни власти обясняваха, че няма място за притеснение и ситуацията е под контрол, двама математици прогнозираха:

 

„За изборите в България ще има 800 заразени на 100 000. До 20 дни очакваме между 3000-6000 заразени на ден. До 37 дни – 250-450 починали на ден“.

 

Подобни прогнози за тежки седмици, ако не се вземат спешни сериозни мерки, правят и български учени в чужбина и лекари, които следят коронакризата и призовават сънародниците си да се пазят.

 

Лъчезар Томов, един от математиците, които ежедневно публикува анализите си, отговори днес на доц. Кунчев през профила си във Фейсбук.

 

Да припомним: доц. Ангел Кунчев прогнозира, че лятото 2020 вирусът ще изчезне. В началото на септември след една неделя с много нисък брой случаи, заяви, че епидемията изчезва. През септември говореше, че в никакъв случай не може да се говори за огнища в училище. Сега говори, че предстоят само две-три тежки седмици и пандемията ще спре. Припомням серия от грешни прогнози от човек, който заяви, че не вярва на математическото моделиране, че прогнозите са грешни. Моите прогнози за разлика от неговите бяха доста коректни и като изчисление и качествено. Прогнозирах скока лятото преди 15.06. Прогнозирах експлозията есента. Прогнозирах доста точно броя починали до декември, когато вече проблемите с регистрирането на починали свалиха официалната бройка, но се видя по надвишената смъртност. Прогнозирах количествено и надвишената смъртност, съвсем точно до 52-ра седмица. Нещо повече, предупредих за потенциалните рискове от вируса февруари 2020 при Димитър Вучев. Предупредих за ролята на дисциплината за контрол над епидемията през март 2020. (източник)

 

 

Интересно е, че математиците винаги са подкрепяли здравните власти в борбата им срещу дезинформацията и срещу коронавируса и е странно сегашното отношение към тях. Възможно е позицията на доц. Кунчев да е вярна, но точно пък математиците не заслужават така да се говори срещу тях. Явно умората от пандемията, която продължава вече една година, изключително умори всички занимаващи се с управлението й, и напоследък дори си изпускат нервите, особено в последните дни.

 

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".