Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Доц. Кунчев: 20% от новите случаи са във възрастовата група под 19 години

Доц. Кунчев: 20% от новите случаи са във възрастовата група под 19 години

Вече има разпространение на вируса в детски градини и училища

 

coronavirus-4959669_640

 

20% от новите случаи са във възрастовата група под 19 години. Вече има разпространение на вируса и в детски градини, и в училища, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по БНТ.

 

Имате ли хрема?

 

Характеристиките на вируса от октомври – ноември са се променили.

 

Първо: вирусът се предава по-лесно.

 

Второ: променена е клиничната картина. Има хрема.

 

„През октомври, ноември, декември, ако някой ми кажеше, че има хрема, веднага му казвам, че това не е ковид. Сега напротив, започва като типична хремазапушен нос, гърло, кашлица, дразнене„, заяви Кунчев.

 

Трето: има промяната във възрастовите групи20% от новите случаи са при под 19-годинишните, вече има разпространение на вируса и в детски градини и в училища.

 

В момента данните са лоши, увеличението е значително, призна доц. Кунчев.

 

От друга страна обаче според него това не е изненада, защото в Европа същото се наблюдава от около месец. Там в доста страни около 60% от случаите са английски вариант на коронавируса.

 

Обществото с грешна настройка

 

Кунчев смята, че не е ключовото в това да затваряш, да забраняваш, да контролираш. Ключовото е осъзнаването, че не е свършил проблемът, защото в обществото се е създала една такава настройка, че всичко е приключило – но за съжаление, още не сме се справили с ковид.

 

Риск в ресторант = риск в офис, автобус, магазин

Рискът в ресторантите е сравним с риска в офиса, в автобуса или в магазина, каза доц. Кунчев.

 

„Знам колко боде в очите фактът, че ограничаване дейност в болници, пък работят заведенията. Вълната в Кюстендил започна при затворени заведения и ако някой мисли, че затваряйки ресторантите, ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, много се лъже. Да, някакъв ефект ще има, и там се правят контакти, но ако хората действат интелигентно, умно, ако посетят заведението само да се нахранят, ако не са 15 души в голяма компания, рискът е абсолютно сравним с много други места – и в офиса, и на улицата, и в транспорта, и в магазина“, каза той.

 

Зараза влиза и от Занзибар

Зараза влиза и от Занзибар, каза доц. Кунчев, но не е в големи размери, тъй като по принцип африканските страни не са водещи по заболеваемост.

 

Нигерийският вариант

Нигерийският вариант на коронавируса не е засичан у нас до момента.

 

В началото на седмицата се очакват резултатите от едно голямо изследване с 600 проби, които са с по-особено протичане, с по-особени данни от изследванията, следователно има съмнения, че това са варианти, различни от класическия.

 

„При нигерийския вариант промените в няколко аминокиселини в белтъците на шиповия протеин, който е в повърхността на вируса, може да доведе до това:

ако сте преболедували и имате имунитет, той да не ви пази, ако сте имунизирани и ваксината не покрива тези промени, тя да не действа.

С други думи, започваме от 0, което е ужасно.

Но това е най-лошият възможен вариант.

 

Ваксинацията

До два месеца в имунизационните пунктове ще има всякакви ваксини, ще има и количества, и избор на ваксини – прогнозира доцентът.

 

„Дай Боже да се спазват уговорките, но за месец март 480 000 дози ще пристигнат в България, през април – към тях ще се добави новата ваксина на „Джонсън“.

Ако голямата армия на общопрактикуващия лекар се включи адекватно, ние им осигурим ваксини, и всеки лекар по 10 ваксини да прави на ден, това са 40 000 дози на ден.

Ние можем да правим и до 100 000 дози на ден, стига да ги има,“

 

Последният връх – в следващите 2-3 седмици

Това е последният връх, който трябва да минем в следващите 2-3 седмици.

 

След това се надявам да има един дълъг светъл период през пролетта и лятото, както беше миналата година,

 

2022 г. – коронавирусът ще е само сезонен вирус

 

Общо взето прогнозите на учените са, че в началото на 2022 година проблемът ковид няма да е изобщо изчезнал, а ще се превърне в един респираторен вирус, с който ще се срещаме есенно-зимния сезон, но няма да е страшен и няма да умираме масово от него, допълни доцентът.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".