Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID+ » COVID и богатите » Лекари със самолети, домашни „класни стаи“, частни учители – луксозният живот на богатите в епохата на коронавирус

Лекари със самолети, домашни „класни стаи“, частни учители – луксозният живот на богатите в епохата на коронавирус

Животът на супер богатите във Вашингтон в ковид времена

 

washington-dc-85541_640

 

Д-р Браун каза, че сам ще наеме самолет. Пациентите му го искат в къщата си в „Сейнт Майкълс“, за да им направи тестове за коронавирус. Четвъртък е. Ще отнеме доста време, за да пристигне бързо при тях, ако шофира. В такива моменти ползването на кола не е добра идея. Има частни самолети.

 

Д-р Ърнст Браун, собственик на Doctors to Youкомпания за лекарско ВИП обслужване в района на Вашингтон, знае как бързо да откликне на такива обаждания. Цената на едно такова започва от 600 долара нагоре. Ще наеме частен самолет, с който ще пристигне до най-близкото летище. Там ще да го очаква вече изпратена кола, която ще го отведе във фамилно имение, където ще направи тестове за коронавирус.

 

За някои може да изглежда екстрагантно, но за д-р Браун това е ежедневие – поредният ден по време на пандемията, в който прави скрининг на ВИП пациентите си, на техните детегледачки, шофьори, камериерки, готвачи, разказва сайтът Washingtonian. Понякога му се налага да ползва за близко разстояние и своята Tesla Model X, за да отиде спешно и дискретно да направи тестове на влиятелни личности, които работят на високи държавни постове, но искат да избегнат публичността.

 

Работният ден на д-р Браун започва рано сутрин и плътно зает със заявки от ВИП личности. Той е на частна практика вече 15 години и знае какво да предложи на своите пациенти – дискретност, бързина, професионализъм. Стандартните лаборатории се бавят с изнасянето на резултатите. Той работи с малка лаборатория, която му гарантира качество и максимално бърз резултат. Доставя лично всички проби, за да е сигурен, че те са пренесени безопасно и правилно охладени.

 

Другият бонус, който предоставя неговата компания - поверителност. Той е задължен да помести положителните резултати, но въпреки това се избягва прекалената публичност.

 

Тестването при д-р Браун започва от 275 долара. Отделно се калкулира обаждането, наемането на самолет, а услугата през уикенда и по време на празниците е по-скъпа. Всичко се фактурира и ВИП пациентите получават крайната сума, която трябва да заплатят.

 

washington-dc-1622642_640

 

Коронавирусът засегна всички сериозно, но супер богатите могат да си позволят луксозна карантина с допълнителни мерки, комфорт и спокойствие. Партита вече не са в ресторанти, а изисканото меню се приготвя от известни готвачи само за ВИП семейството. Вместо в учебните зали на скъпи училища, децата учат в дизайнерски „класни“ стаи в собствените си домове. Ако ВИП семейството реши да смени обстановката, може да го направи с частен самолет или да се качи на собствената си яхта.

 

Интериорният дизайнер Джош Хилдрет е завършил наскоро скъп ремонт на задния двор на семейство от Арлингтън, което не е искало да се откаже от забавленията, но ги пренася в собствения си дом. По тази причина канят Хилдрет да направи външна всекидневна, подходяща за 10 души. Там е сложена камина. Има и голям екран за филмови вечери на открито. Цената на ремонта излиза 400 000 долара.

 

Ландшафтният архитект Джоузеф Ричардсън има няколко проекта за по милион долара. Частните градини и паркове се превърнаха в хит по време на епидемията. Оформят се в дворовете на красиви къщи или на балконите на скъпи просторни апартаменти. Изграждат се кухни на открито, беседки, басейни и дори се мисли за забавления на кучетата.

Дизайнерска „класна стая“ в домашни условия

 

Със започването на учебната година и с обучението онлайн, много богати семейства са осигурили на децата си „класна стая“ в домашни условия. Погрижили са се да имат всичко най-необходимо и най-удобно, за да учат успешно и спокойно. Интериорен дизайнер дава крайната цена на най-важните мебели: бюро за 1265 долара, настолни лампи за 569 долара, удобен стол за 475 долара, диван за 2250 долара.

 

Освен стаи за учене, в домовете се изграждат домашни фитнес зали. Най-желан уред се оказва Peloton Tread. Дамите си подсигуряват специални помещения, в които да бъдат обгрижвани безопасно от персонални маникюристи и фризьори.

 

Архитект е нает от успял лекар, за да превърне целия трети етаж на къщата му в спа зона, където да се разположи голяма вана, да се предвидят и зони за медитация и упражнения, а гледката от прозорците да е към парка.

 

На входа на домовете се поставят дезинфектанти, но изисканите клиенти обикновено не харесват грозния вид на опаковката и поръчват дизайнерите да помислят за по-добра визия. Решението е скъпа мидена черупка с дезинфектант от Италия. Цената е 470 долара.

 

Пандемията накара хората да избягат от града и да търсят големи къщи в безопасни райони. Харесвани са имоти на брега на океана и с басейн. Ако някой си набележи някоя къща, бързо предлага много по-висока цена, още преди да тя да е предложена за продажба. Популярно е и дългосрочното наемане. Цената от 1300 долара на вечер от май до август се оказва добра оферта.

 

Друга мода, която се забелязва при богатите – лудо купуване на лодки. „Почти всичко, което беше налично, се изкупи“, споделя продавач на скъпи яхти. Яхта с три каюти струва 800 000 долара. Някои купували яхти, за да пътешестват, но други го правели, защото в домовете им станало тясно след като децата им се прибрали по време на пандемията.

 

Домашните помощнички – големият проблем по време на пандемията

 

„Не искам да звуча ужасно, но няма кой да чисти“, оплаква се дама от Вашингтон.

 

Няма значение какви са къщите – нови, стари, плаващи, те винаги трябва да бъдат почистени. По време на пандемията това се оказва голям проблем за богатите, тъй като не искат да допускат външни хора до семейството си.

 

„Няма кой да чисти, да помага с прането, да готви“, разказва същата дама, на която се налага сега сама да почиства огромия си дом, да готви, да се грижи за 11 души, да сменя редовно чаршафи и хавлиени кърпи.

 

Друга дама – съпруга на главен изпълнителен директор на голяма компания, освободила целия домашен персонал – камериерки, готвач, помощник за кучетата. Когато за първи път влязла в кухнята, за да готви, изгорила яденето.

 

Стефани Хехт притежава агенция за наемане на домашен персонал. Всички са наясни с изискването на богатите по време на пандемията – да не се внесе зараза отвън в защитеното си „балонче“ семейство. Клиенти на компанията са много сенатори, адвокати, собственици на големи компании.

 

Решението – социална дистанция при помощ в домакинството.

 

Домашната помощничка може да идва до дома на семейството, но никой да не я вижда. Тя пере, готви във втора кухня в мазето, оставя ястията на специално място в горната част на стълбите, откъдето да бъдат взети.

 

Частен готвач пък готви за друго семейство от лятната кухня в двора им. Приготвя всичко, оставя гозбите на верандата и изпраща съобщение, че вечерята е готова.

 

Някои семейства предпочитат да задържат домашните си помощнички и детегледачки като ги настанят в домовете си. Разрешено им е да се виждат само с брат, сестра, родители и то на открито при спазване на голяма дистанция. Помощничките и детегледачките, които продължават да работят за дадено семейство, обикновено пътуват с тях навсякъде. Вече им се полагат и екстри, до които преди са нямали достъп – разрешено им е да ползват басейна и фитнеса.

 

front-gate-232822_640

 

Детегледачка споделя, че семейството, за което работи, постоянно я притискало да се премести да живее с тях. Били много притеснени да мислят с какви ли хора пътува в един и същ асансьор в блока, в който има апартамент. Работодателите й работели от дома си и нямали други външни контакти. Тъй като само бавачката е избрана да остане, а другите от персонала са освободени, й се налагало да върши и други домакински дейности като миене на чинии и грижа за домашните любимци. Всичко толкова я стресила, че тя поискала болничен, а семейството я освободило от работа. Излязла на свободния пазар и се радва, че бързо си намерила работа – много семейства по време на пандемията спешно се нуждаели от бавачка.

 

Барбара Клайн, основател на „Бавачки за Белия дом“, обяснява, че детегледачките трябва да имат собствен транспорт (никой клиент не наеме човек, който в наши дни се придвижва с обществен транспорт), да живее сам, да има висше образование и опит като учител (изключително важно условие за родителите, чиито деца са ученици).

 

От друга агенция разказват, че в момента търсенето на детегледачи-учители е огромно. Дори им се предоставят лични автомобили за ползване и обзаведени жилища, в които да живеят.

 

Учителите са изключително търсени. Ако се намери учител, трябва бързо да се наеме, осъзнават супер богатите. Семейство интервюирало учител, харесали го, но решили да помислят още малко и през това време заминали на почивка за 4 дни. Когато се върнали, учителят вече бил нает.

 

Ан Долин, собственичка на агенция, която предоставя връзки с учители, споделя, че се налага да наеме допълнителен персонал в офиса си, защото буквално са залети от запитвания. Повечето клиенти все още търсят преподаватели за индивидуално обучение, но вече търсенето е толкова голямо, че са съгласни и за включване в групови занимания. Има списъци с чакащи клиенти.

 

По 6000 долара на месец взема учител да се занимава в група от 4 ученици в рамките на няколко часа на ден.

 

Семейство с няколко деца плаща по 4300 долара на месец за частните учебни занимания.

 

Наемат се и виртуални коучове, които да насърчават учениците да си свършат навреме проектите например. Заплащането е по 100 долара на час. Такива виртуални мотиватори са модерни в средите на амбициозните китайски семейства на средношколци, но все по-често вече се обаждат и родители на ученици от началното училище.

 

Виртуални гала вечери

 

Социалното общуване дори и сред богатите и влиятелните е преместено онлайн. Все още има гала вечери, но виртуални гала вечери. Организаторите избират менюто, шеф готвачи го приготвят и фирма за кетъринг го доставя по домовете на поканените гости. След това всички се включват през Zoom.

 

Организират се и бизнес вечери. Адвокатска кантора ангажира известен сомелиер, който да води частна виртуална дегустация на подбрано вино. В събитието са участвали 100 ВИП гости, на всеки от тях са изпратени по 4 бутилки вино.

 

На тези гала вечери могат да се поканят известни имена, дори от далечна Италия.

 

Според богатите, пренебрегването на мерките и събирането на много хора на едно място е твърде рисково. През лятото е имало няколко случая с частни партита, които са завършили с много заразени с коронавирус.

 

Звезден готвач у дома

 

Звездните готвачи на известни ресторанти може да бъдат бъдат наети от ВИП семействата за специални фамилни празненства. Предоставя се разнообразие – майстор на суши, индийски готвачи и др.

 

Известен индийски ресторант преотстъпил своите четирима готвачи, барман и салон мениджър за празненство на видно индийско голямо семейство от 16 души. В дома им имало няколко кухни и специална фурна тандур. Оказало се, че дори в голямата фамилия има социално дистанциране. Трапезарията била огромна и се хранели на множество по-малки маси раздалечено.

 

Шанел на всяка цена по време на пандемия

 

chanel perfume

 

Когато човек кара пандемията в лукс, значи може да си позволи всичко. Няколко почитателки на скъпите марки били в шок, тъй като магазините на Шанел затворели и не можели да си купят нищо. Веднага се появява бизнес услуга – желаните продукти се набавят и се доставят. Почитателка на обувките на висок ток на Amina Muaddi си поръчала четири чифта, за да покрие нуждите си за цял месец. Но най-голямата щастливка е дама, която по време на локдауна успяла да получи ценната чанта Kelly на Hermès, за която дори в нормални времена може да се чака с години.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".