Рубрики
Начало » Коронавирус » Как в Люксембург бяха отворени училищата? И как ще отворят през новата учебна година?

Как в Люксембург бяха отворени училищата? И как ще отворят през новата учебна година?

обн. 14.8.2020- 16,51 ч.

 

luxembourg-1164656_640

 

Данибон събира интересни практики по света за отварянето на училищата. В дискусия във Фейсбук беше споделен опит от Люксембург. Копирам информацията, за да е полезна за всички, които се интересуват от темата.

 

Разказът е на дама, която писа във Фейсбук страницата на Данибон:

 

Моят пример е от Люксембург, където събраха класовете за последните три седмици. Учебната година е до 15 юли. Преди това три седмици бяха на ротационен принцип. Половината клас бяха седмица на училище, другите – седмица вкъщи.

 

Равносметката след събирането на целите класове – мисля, че бяха само три* класа в страната, сложени под карантина. Тук обаче огромна заслуга има здравната система, перфектната организация да правителството по отношение на мерките и спазването на препоръките от страна на хората.

 

 

Данибон: Как ще започне новата учебна година?

 

 

Засега плановете са учебната година да се започне нормално, без ограничения. Изискване беше децата да покриват устата и носа в училищните автобуси и в коридорите, но не и в класните стаи. Предполагам това ще остане. Не смесват класовете за ‘големите’ междучасия, когато децата са задължително навън.

 

Класовете по закон са максимум 15 деца. Учителите имат право на тестване (безплатно) на всеки 2 седмици. Отделно преди да съберат децата – беше пуснат въпросник до родителите – дали са боледували, контактували с болни и дали те или децата са в застрашена група.

 

Много целенасочен подход от страна на властите. Изключително адекватни мерки по времето на карантината.

 

В момента Люксембург тества безплатно цялото си население и съставя картина на зоните с най-много положителни тестове. Казвам положителни тестове, но не болни (активни случаи). Картината на активните случаи почти не се променя. Това предполагам ще даде на държавата добра основа за евентуални ограничителни мерки при необходимост. Засега е декларирано, че втори период на ‘заключване’ ще бъде последният вариант и този вариант към момента не се толерира.

 

Тук държа да повторя, че ‘положителен тест’ не означава ‘болен’ и отново място за паника няма.

 

Всеки ден се публикува статистика на:

1. Броя на положителни тестове,

2. Броя на активните случаи (т.е болни,

3. Броя на лекуващите се в болнично заведенение.

 

Много често допълнително публикуват и броя на лежащите в реанимация.

А може да предположите, че броят на положителните тестове е два-три пъти по-голям от броя на активните случаи.

 

Използвам думи с директен превод – ‘положителни тестове’ и ‘активни случай’, което също цели да не всява напрежение и паника сред хората.

 

Една от мерките за времето на карантината беше, че държавата одобри допълнителен платен (от държавата) годишен отпуск на родителите с деца в училищна възраст, валиден за целия период на карантина.

 

Когато децата бяха на ротационен принцип на училище, занималнята (която се заплаща на база заплати на родителите) беше направена безплатна до края на учебната година и достъпна за всички деца от училището. Това пък позволи на родителите да тръгнат на работа при поетапното отменяне на мерките.

 

Във времето пак на тази ротация, в занималнята следваха учебния план. Само основните учители бяка в класните стаи, а другите подпомагаха децата в занималнята.

 

Естествено деца и учители също бяха разпределени, така че да не се смесват големи и/или различни групи.

 

 

Данибон: За училищните автобуси вземат ли се допълнителни мерки?

 

 

Мерките са валидни за ваички автобуси (училищни, градски и междуградски) – същите са и в България. Задължително маски, първата врата на се ползва и достъпа до шофьора е ограничен.

 

Едно уточнение. Става въпрос за държавните училища. Знам, че частните имаха някакъв прозорец за промени – но нямам точна информация и не мога да коментирам.

 

 

И допълнение с по-стар пост на дамата, когато е коментирала обучението в Люксембург – някои детайли са описани в този пост по-подробно:

 

Детето ми беше и на онлайн обучение (по време на карантината), и на редуващи се седмица в училище, седмица вкъщи (когато „разхлабиха“ мерките). Ето организацията:

 

1. По време на карантината родителите имаха право на гарантиран извънреден отпуск, платен от държавата. Действието му беше продължено, за да обхване периода на цялата карантина.

 

2. При редуване на седмица на училище, седмица домашно обучение – родителите имаха право да изберат занималня за седмицата вкъщи – за периода на действие. Тази занималня беше направена целодневна, безплатна (включително и храненията) и отворена за всяко дете от училището (ще поясня, че занималните са платени на база дохода на родителите и незадължителни). Титуловани бяха допълнителни учители за сутрешните часове, когато следваха посочената програма за обучение на класа (това бяха учителите, чийто часове бяха намалени или отменени заради карантината).

 

3. Обединиха двете групи – отново на училище всеки ден – занималнята остана безплатна до края на учебната година. Родителите можеха да изберат варианта на редуване на седмиците – нашият клас беше плътен на училище.

 

 

Обн. 13.8.2020 – 17,25 ч. 

*

Получих сега мейл пак от Люксембург във връзка със статията. Имаше доста линкове към статии. Ще ги добавя. Всичко е точна така, както е описано и тук. Едно уточнение искаха да добавя. Карантинираните класове са повече. Това е един от линковете: „27 Classes in Quarantine as 60 Students, 7 Teachers Test Positive for COVID-19″ https://chronicle.lu/category/primary-secondary-schools/33386-27-classes-in-quarantine-as-60-students-7-teachers-test-positive-for-covid-19

Малко по-късно ще добавя и другите линкове. Те са от по-късни дати.

 

обн. 14.8.2020- 16,51 ч.

 

 

Линкове за отварянето на училищата в Люксембург, предоставени от друг читател на „Данибон“:

 

https://today.rtl.lu/news/luxembourg/a/1537263.html

https://today.rtl.lu/news/luxembourg/a/1544155.html

https://chronicle.lu/category/primary-secondary-schools/33386-27-classes-in-quarantine-as-60-students-7-teachers-test-positive-for-covid-19 – 27 класа под карантина, 60 ученици и 7 учители позитивни

https://today.rtl.lu/news/luxembourg/a/1554196.html

https://today.rtl.lu/news/luxembourg/a/1553405.html

https://today.rtl.lu/news/luxembourg/a/1552581.html

https://today.rtl.lu/news/luxembourg/a/1559884.html

https://today.rtl.lu/news/luxembourg/a/1561546.html – всички ученици да са тествани преди началото на учебната година

https://today.rtl.lu/news/luxembourg/a/1564524.html – брифингът на 14 август 2020 г.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Всички ученици в Люксембург да бъдат тествани преди началото на новата учебна година

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".