Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Матура от вкъщи – може би съвсем скоро

Матура от вкъщи – може би съвсем скоро

 

online-5059830_640

 

Учениците да се явяват на матура от вкъщи – тази идея се обсъжда от МОН и от IT специалисти, съобщи Нова телевизия. По време на пандемия всички изпити могат да се провеждат онлайн без да се налага присъствено явяане.

 

Софтуерът е облачно базиран. Той стъпва върху най-сигурната електронна среда. Всички ученици и учители ще имат електронни профили. С тях те ще влизат и ще се идентифицират. Ученикът ще получава само изпитния вариант, който е предвиден за него.

 

При старт на изпита програмата заключва екрана на компютъра и ученикът може да използва само клавиатурата и мишката. Ще има възможност автоматично да се засичат определени параметри като време, натискане на клавиши, използвани ресурси, което няма да даде възможност за преписване. Ще се контролира и това, което правят учениците.

 

Учениците ще получават оценките си секунди след приключване на изпита. Така няма да има забавяне заради проверка. Те веднага могат да видят резултата си.

 

Тестване на онлайн изпитите е планирано да започне още през януари 2021 г. Пилотните тестове ще продължат няколко месеца. В тях ще се включат близо 5000 ученици. Ако резултатите са успешни, може още следващата учебна година учениците в цялата страна да имат първото изцяло дистанционно изпитване.

 

Целият репортаж вижте тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".