Рубрики
Начало » Коронавирус » Месец след старта на учебната година в Германия епидемиолози са предпазливи оптимисти

Месец след старта на учебната година в Германия епидемиолози са предпазливи оптимисти

„Училищата в Германия не са станали двигател на инфекцията“, смятат епидемиолози

frankfurt-1827520_640

 

Учебната година в Германия започна притеснително с паническо затваряне на училища и много карантинирани. Само в Берлин бяха засегнати 41 учебни заведения. Месец след старта обаче немските епидемиолози са предпазливи оптимисти, пише Washington Post. Училищата не са станали двигател на инфекцията.

 

„Изглежда обещаващо“, споделя президентът на Германското общество за детски инфекциозни болести. „Все още не е имало големи огнища. Отделни случаи има, но изглежда, че са управляеми.“

 

Лекарите и учените явно са леко по-спокойни сега, месец след началото на учебната година, защото признават, че очакванията им са били, че ще има много повече затворени училища. Съществувал е и голям страх, че заразата ще се разпространи сред децата. До момента това не се е случило.

 

Учените може да са оптимисти, защото са очаквали още по-тежка ситуация, но клъстъри има. В училище в Хамбург 26 ученици и 3 учители са дали положителни резултати при тестване. Два випуска, 6 и 8 клас, са поставени под карантина. Маските са станали задължителни вече за всички. Взето е решение училището да остане отворено и да се учи присъствено.

 

В същото време обаче никой не може да отрече, че се наблюдава скок на заразените в Германия сред младите. Учените обаче обясняват това с фактора пътувания и ваканции, а не с отварянето на училищата.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".