Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Министърът на образованието: Ако се влоши ситуацията, образователната система е готова да превключи

Министърът на образованието: Ако се влоши ситуацията, образователната система е готова да превключи

Красимир Вълчев защити решението децата и малките ученици да се върнат в детските градини и училищата от 4 януари

colorful-4043742_640

 

„Ако се влоши ситуацията, системата на образование е готова да превключи във всеки един момент“, каза образователният министър Красимир Вълчев на последния брифинг за 2020 г. Очакванията на доц. Ангел Кунчев е да има нарастване на броя на случаите на заразени след празниците. По традиция българите рядко посещават лекари около празничните дни и тази тенденция се наблюдава от много години. Образователният министър подчерта, че ще се следи ситуацията и едва след анализа на първата работна седмица ще се решава за големите ученици.

 

Ще се следи ситуацията. Тя може да се влоши, може да се продължава да се подобрява.

Това, което беше поето като ангажимент преди месец, че, ако се подобри ситуацията, първи ще бъдат отворени детските градини и училищата за малките ученици, беше изпълнено като ангажимент.

Подобрението все още е крехко. Трябва да се анализират данните от една пълна работна седмица, каквато ще бъде тази след 4 януари, за да се вземе решение за останалите ученици.

Разбира се, ако се влоши ситуацията, системата на образование е готова да превключи във всеки един момент.

 

Красимир Вълчев защити решението децата и малките ученици да се върнат в детските градини и училищата от 4 януари.

 

Децата, както и всички граждани, до някаква степен са част от веригата на разпространение на вируса, но има изследвания, които показват, че в по-малка степен са такива преносители. Не е коретно да обвиним основно децата за пренасянето на заразата с коронавируса. Загубите не са само психологически, загубите са и образователни, загубите са и в шансове.

Ако днес имаме изключени от образователната система, утре ще имаме изключени от обществото.

 

Данните в МОН показват, че има много по-малко заболели учители в детските градини отколкото в училищата.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".