Рубрики
Начало » Коронавирус » Министърът на образованието: „Взехме решение учебната година да започне присъствено!“

Министърът на образованието: „Взехме решение учебната година да започне присъствено!“

 

125 su klasna staya

 

„Взехме решение новата учебна година да започне присъствено“, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на заседание на Комисията по образование и наука. Според него това решение е единственото логично в тази ситуация.

 

Красимир Вълчев, макар че похвали преди дни дистанционното обучение и му постави отлична оценка, сега заяви, че обучението в електронната среда не може да замести напълно присъственото.

 

Mаските няма да са задължителни в класните стаи, обясни министър Вълчев. Училищата ще продължават да правят дезинфекция. Ежедневният скрининг на температурата не е решение. При съмнения за висока температура учениците ще бъдат извеждани от клас.

 

Oт МОН предлагат вариант, но не е задължителен, защото не могат да го наложат навсякъде:

 

Класовете да са разделени. При болно дете в даден клас, да се тестват само неговите съученици и това да става за 3-5 дни. Кои ученици и учители да бъдат тествани обаче да се решава от специалисти.

 

Основният проблем, с който се сблъскват образователните експерти при това предложение е как да се разделят класовете извън класните стаи. Учениците се срещат в стола, в тоалетната, по коридорите.

 

Училищата ще трябва да имат план за превключване от присъствено на дистанционно обучение, но този път преминаването ще бъде за кратък период – 3, 5, 7 учебни дни, уверен е просветният министър. Колко да бъдат дните – ще се решава за всеки конкретен случай по преценка на епидемиолозите.

 

Красимир Вълчев допълни, че всички са се обединили около идеята учениците от началното образование да учат най-малко в неприсъствена форма на обучение. Той сподели, че желанието му е учениците от 1 до 4 клас да прекарват максимално време в класните стаи.

 

В грипна ваканция ще излизат само отделни училища, райони, общини и области и това ще се случва при повишаване на заболеваемостта при настъпването на сезонните грипове. Всичко ще бъде както е било и досега. Образователната система обаче вече ще бъде в готовност за превключване на режим на обучение в електронна среда.

 

В същото време стана ясно, че вече има петиция с искане за онлайн обучение през новата учебна година.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

С какви мерки срещу коронавируса ще започне новата учебна година?

 

 

Дискусия във Фейсбук за новината, че е взето решение учебната година да е присъствена:

 

 

 

Министърът на образованието: „Взехме решение учебната година да започне присъствено!“
(А аз продължавам да не виждам…

Posted by Danybon on Wednesday, July 22, 2020

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".