Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Министърът на образованието: „Ако има нов щам, ще се реагира съобразно ситуацията“

Министърът на образованието: „Ако има нов щам, ще се реагира съобразно ситуацията“

 

schools-4624467_640

 

„Ако има нов щам, ще се реагира съобразно ситуацията“, каза образователният министър Красимир Вълчев по бТВ. Сегашното решение за връщане на малките ученици от 1 до 4 клас в класните стаи на 4 януари е взето въз основа на сегашните данни за крехко намаляване на броя на заразените и намаляващ натиск върху здравната система. Ако тенденцията стане умерена, в училищата ще се върнат и по-големите ученици от 5 до 12 клас като се следва алгоритъма на редуване на випуски. Към момента е сигурно, че големите ученици остават в електронна среда до 11 януари. Вероятно ще се разрешат някои дейности в образованието да са в присъствена форма като „някои изпити и практики“. Ако има нов щам, ще се предприемат мерки съобразно него, каза още Вълчев.

 

Част от интервюто по бТВ по отношение на новия щам:

 

бТВ: Как ще се осигури безопасността на децата и учителите, когато се върнат в училищата, при наличнието на нов щам на коронавируса, за който се твърди, че по-бързо се разпространява?

 

Министър: Ако има нов щам, ще анализираме ситуацията. Разбира се, ще предприемем мерки, съобразно новия щам.

В момента решението е взето на база данните, взети от последните дни. Факт е, че имаме понижаване на броя на заразените, дори да има неотчетени такива с антигенни тестове. Факт е, че има намаляващ натиск върху здравната система. Но за съжаление тези данни все още са крехки. Ако преминем към умерен вариант, тогава ще преминем към вариант с редуване на класовете с редуване на класовете 5-12 клас. 

Ще анализираме данните седмица за седмица.

Вероятно ще разрешим някои дейности за 5-12 клас, които не могат да се отложат и не могат да се проведат в електронна среда. Като някои изпити, някои практики. 

Това, което е договорено до момента, поне до 11 януари учениците от 5-12 клас ще продължат да бъдат в електронна среда. 

Ако има нов щам, разбира се, ще се реагира съобразно ситуацията.

 

бТВ: С маски ли ще бъдат учениците, когато се върнат в класните стаи?

 

Министър: Взехме решение 5-12 клас да бъдат с маски.

Никой не може да каже, че учениците от 1 до 4 клас трябва да са с маски. Дори СЗО препоръча децата над 12 години да носят маски. Затова и препоръчахме на училищата по тяхно решение да вземат мерки, отделно учители с хронични заболявания да вземат свое решение децата в клас да носят маски. Но като цяло няма как да накараме децата, особено тези, които са на училище 8-9 часа, да са целодневно с маски.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".