Рубрики
Начало » Коронавирус » Министърът на образованието с изказване за частните училища и защо искат да учат присъствено

Министърът на образованието с изказване за частните училища и защо искат да учат присъствено

 

kids-1093758_640

 

„В частното образование по-скоро се чува гласът на собственика“ – по този начин образователният министър Красимир Вълчев отговори на въпрос на БНТ защо частните училища и градини са срещу затварянето им. Той допълни, че във всички сфери се чува гласът на частните собственици, защото търпят икономически загуби.

 

БНТ:

 

Какво е положението с частните училища и частните детски градини? Там са против отпадането на присъствената форма, против онлайн обучението, защото казват „Ние сме малки заведения – и ЧУ, и ЧДГ. Мерките са на високо ниво. Нямаме заболели!“. Частната сфера по-сигурна ли е?

 

Министърът на образованието:

 

В частното образование по-скоро се чува гласът на собственика, което го няма при общинските и държавните училища. Виждате сега във всички сфери се чувства гласът на частните собственици, които търпят икономически загуби.

 

„Образователните трудности, дефицити могат да се компенсират“, допълни образователният министър и така отново повтори част от посланието си, което споменава вече често:

 

В момента основният ни проблем е коронавирусът, образователните дефицити можем да ги компенсираме, но не можем да компенсираме живота на хората.

 

На 24 ноември от Българската асоциация на частните училища изпратиха отворено писмо. Те се обявиха срещу затварянето на цялата образователна система, на ЧДГ и ЧУ, особено на децата в детските градини и в начална училищна степен.

 

Всъщност точно частни училища бяха от първите, които обявиха още в края на октомври, че преминават към онлайн режим: Едното – въпреки нерешителността на МОН. Другото пита „приоритет или на всяка цена“.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".