Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Министърът на образованието: „Ако ситуацията с коронавируса се подобри, връщането на големите ученици в училищата може да стане от 18 януари, а не от 11 януари“

Министърът на образованието: „Ако ситуацията с коронавируса се подобри, връщането на големите ученици в училищата може да стане от 18 януари, а не от 11 януари“

При благоприятна обстановка 5-12 клас ще се редуват

От 18 януари олимпиадите, важни за прием в МГ в 5 клас, може да бъдат разрешени

 

1 AEG Sofia 11

 

„Ако ситуацията с коронавируса се подобри, връщането на големите ученици в училищата може да стане от 18 януари, а не от 11 януари“, каза министърът на образованието Красимир Вълчев. Той уточни, че е необходимо да мине една работна седмица и през следващата да се направи анализ. При благоприятна обстановка, ще се пристъпи към редуване на учениците от 5 до 12 клас – една част от учениците да бъдат вкъщи, другата част да се върнат, обясни министърът.

 

„Необходимо е да имаме една пълна работна седмица, данните от празничните дни не са напълно показателни от гледна точка на отчетените случаи.

Ще обсъдим вероятно следващата седмица, като има вариант с подобряване на ситуацията, частичното връщане да бъде от 18 януари, а не от 11„.

 

Вълчев не направи точна прогноза какво се очаква:

 

Следващите седмици ситуацията с коронавируса у нас може да се подобри, може да се влоши.

Ние се надяване да се запази положителната динамика за намаляване на броя на заразените, на броя на хоспитализираните.

 

При благоприятна обстановка се минава на алгоритъма с редувана на класовете:

 

 

Ако ситуацията се подобри, ще пристъпим към поетапно връщане или по-точно към вариант на редуване на учениците от 5 до 12 клас – една част от учениците да бъдат вкъщи, другата част да се върнат.

 

В момента има заповед от министъра на образованието за онлайн обучение на 5-12 клас до 31 януари 2021 г.

 

Моята заповед формално е до 31 януари, тъй като е синхронизирана с тази на министъра на здравеопазването.

 

По-рано днес доц. Ангел Кунчев също говори по въпроса кога ще започне присъственото обучение при големите ученици. Според него по-вероятно е да останат онлайн до края на януари.

 

От 18 януари олимпиадите, важни за прием в МГ в 5 клас, може да бъдат разрешени

 

Ако ситуацията позволява, от 18 януари може да се разрешат някои допълнителни дейности като държавните изпити по професии, както и олимпиадите, които са свързани с кандидатстване от 5 клас в природоматематическите гимназии. 

 

От днес започва изготвянето на списъци кои учители искат да се ваксинират. Красимир Вълчев очаква около 35 000 учители да изразят такова желание.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".