Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Образователният министър: От февруари до пролетта големите ученици ще се редуват присъствено, но ако ситуацията позволява

Образователният министър: От февруари до пролетта големите ученици ще се редуват присъствено, но ако ситуацията позволява

С приоритет присъствено ще започнат 7, 8 и 12 клас

1 sou sofia

 

От февруари поне до пролетта големите ученици ще се редуват присъствено в училище. С приоритет ще започнат 7, 8 и 12 клас. Но към този вариант ще се премине само, ако ситуацията устойчиво се подобри. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по NOVA NEWS. Той обясни, че ще се анализира ситуацията седмица преди 1 февруари и ще се реши. Големият риск в момента е свързан с британския щам. Към момента не се придвижда промяна на датите на матурите.

 

Акценти от интервюто на Красимир Вълчев по въпроса за ковид и образованието:

 

Много се надяваме ситуацията устойчиво да се подобри, доколкото е възможно през такива месеци като януари, февруари, които по принцип са най-епидемични. 

Следим обаче ситуацията седмица за седмица.

Големият риск, според мен, е британският щам… Останалите страни дори като затворят училищата не могат да намалят броя на заразените. Така че рискът все още остава.

От друга страна пък учениците в гимназиален етап са вече в повечето големи градове 10 седмица онлайн.

Ще станат 12 седмици до края на януари.

Ние трябва, доколкото ситуацията позволява, да ги върнем в училище. 

 

Предлагаме алгоритъма редуване. 

Много е труден вариантът с разделяне на паралелките. Това означава половината да не учат.

Да съкратим наполовина часовете. Или пък учителите да работят два пъти повече.

 

При варианта с редуването ще се започне с приоритетните класове.

Пак казвам, ако ситуацията позволява.

Обсъдихме ги – това са 7, 8, 12 клас.

Следващата седмица – останалите.

Можем да вземем два класа да върнем, можем да вземем 3-4 класа от тези осем, които в момента са на обучение в електронна среда от 5 до 12 клас.

Все още съм сдържан да коментирам.

 

Пак казвам – следим ситуацията. Не сме в кризисния вариант, който бяхме достигнали.

Сега сме по-скоро в умерения вариант.

За съжаление, много вероятно е до пролетта, когато и времето ще бъде с по-високи температури и ще имаме колективен ефект от имунизацията, да сме в благоприятен вариант.

Така че бидейки в умерен вариант (на пандемията) – опцията ще бъде редуване. 

 

Последната седмица преди 1 февруари ще анализираме ситуацията. 

Има вариант да се редуват на 2 седмици. Предимството на този вариант е, че няма всяка седмица да им се променя средата на обучение. Недостатъкът е, че ситуацията продължава да бъде непредвидима.

Възможно е да имаме по-заразен щам.

 

Завършването на срока няма да се отложи. Учениците дори повече учеха. Нямаше ги седмиците за екскурзии, нямаше грипни ваканции. Предходните години имаше такива ваканции и нямаше компенсаторно обучение.

 

Засега по-скоро не възнамеряваме да се преместят датите за матурите. В зависимост от ситуацията е. Миналата година ги изместихме с 10 дни. Учениците се дипломираха навреме. Имаха време да кандидатстват в чуждестранни университети. Онези 5% от тях, които кандидатстват в такива. Българските ученици получиха относително най-рано дипломите си за завършено гимназиално образование. Така че не виждам проблем с това. Имаме създадена организация. Ще проведем матурите. Било 10 дни по-рано или 10 дни по-късно.

 

 

19 000 учители са заявили до момента желание да се ваксинират. Това са 21% от всички учители. Все още могат да се включват. Отделно има и непедагогически персонал. А също и списъци с университетски преподаватели.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".