Рубрики
Начало » Коронавирус » Алтернативна идея на образователния министър: Разредено присъствие на гимназистите

Алтернативна идея на образователния министър: Разредено присъствие на гимназистите

Красимир Вълчев: „Целта е максимално присъствие“

 

1 sou sofia

 

Разредено присъствие на учениците от 8 до 12 клас. Това е най-новата идея, която спомена министърът на образованието Красимир Вълчев в студиото на БНТ. Той уточни обаче, че е алтернативен вариант и предстои да се обсъди.

 

Това, което имаме като алтернативен модел, е редуването, разреждането на учениците в гимназиалния етап, ако до 2 седмици не се подобри ситуацията, а тя няма да се подобри. Така че обсъждаме и такива варианти с редуване на учениците от 8 до 12 клас. Учениците да не са вкъщи продължително време в тези области, където ситуацията трябва да бъде най-тревожна.

Не е решено още. Днес ще го обсъдим.

Във всички случаи остава алгоритъмът, че ще превключват в електронна среда учениците от гимназиалния етап. Много по-малко желано е за прогимназиален етап. И само в краен случай за начален етап. 

Най-късно в началото на следващата седмица ще се вземе решение какво да се прави след 11 ноември, когато би трябвало гимназистите да се върнат в класните стаи. Красимир Вълчев поясни, че решението няма да бъде централизирано. Когато се преценява, ще се преценяват стойностите по места. В София ситуацията изглежда най-тревожна. Вълчев припомни, че за училищата има прагови стойности за преминаване на онлайн обучение – 20% от учениците в паралелка да са с грипоподобни симптоми, на ниво училище – 15%.

 

В момента не се обмисля преминаването на 5, 6 и 7 клас на онлайн обучение, каза министърът. Така той отговори на въпрос, свързан с анкетата на Синдикат „Образование“, че 2/3 от учителите искат прогимназията също да мине на обучение от дистанция.

 

Целта ни е максимум присъствено обучение, наблегна Вълчев.

 

Ситуацията не предполага всички училища да работят еднакво нормално, но където може, ще направим така учениците да учат присъствено.

В училища, където има починал учител, се създава психоза и там е най-добре да се премине в електронна среда.

 

25 училища вече са получили разрешение от образователния министър за обучение в електронна среда от дистанция.

 

„Продължават да идват нови предложения от училища предимно за преминаване на прогимназиите на онлайн обучение. За начален етап са само 2 училища.“

 

Социологът Георги Стоилчев от „Родители за безопасно образование“, който активно се включва в дискусиите за обучението в училищата по време на пандемията, заяви по БНР: „Или затваряме сега училищата за малко, или за по-късно за дълго“.

 

И още от Красимир Вълчев пред БНТ:

 

Не е възможен ефективен образователен процес с постоянното носене на маски в час.

Няма достатъчно брой заместващи учители.

Много учители са подали молби за отпуск.

Детските градини ще продължат да работят. Те са последни в алгоритъма на затваряне на образователните институции.

 

Цялото интервю вижте тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".