Рубрики
Начало » Коронавирус » Министърът на образованието с нов алгоритъм: Още по-сложно редуване на присъствено и онлайн обучение на различни класове

Министърът на образованието с нов алгоритъм: Още по-сложно редуване на присъствено и онлайн обучение на различни класове

 

macro-1452986_640

 

Още от следващата седмица ще започне нов алгоритъм в образователната система – редуване на присъствено и онлайн обучение, разказа за последната си идея образователният министър Красимир Вълчев..

 

Идеята звучи още по-сложно в сравнение със сегашната за превключване от присъствено на онлайн обучение при заразен ученик. Тя е вид хибридно обучение, което се предлагаше като вариант още през лятото, но беше отхвърлена, защото сметнаха, че е трудна за реализация в наши условия. Ако сега бяхме септември, може би щеше да се получи, но вече сме в една друга ситуация с доста заболели и карантинирани учители и ученици в някои градове. Днес по Нова телевизия имаше хубав въпрос – да, добре ще редувате учениците, но откъде ще намерите учители. Министърът призна, че вече има проблем дори със заместващите учители. 50% от тях са в пенсионна възраст, а в момента няма как да преподават присъствено. Спомена варианта, че учителят може да е вкъщи, а учениците да са в класната стая.

 

Плевен и Стара Загора сигурно ще започнат първи по новия алгоритъм, обясни образователният министър.

 

После ще се присъединят и другите големи градове, които взеха по-строги мерки за 6-12 клас. В момента това са 7 града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Благоевград, Шумен.

 

Учениците ще учат седмица-две онлайн и после ще се връщат присъствено. 

 

Министърът на образованието предлага:

 

6, 9, 10, 11 клас да учат по-голям процент онлайн

7, 8 и 12 клас да учат по-малък процент онлайн

 

Основно новият алгоритъм за редуване на онлайн и присъствено обучение ще се отнася за учениците от (5) 6-12 клас, но ще има случаи, при които ще се налага такава схема и за учениците от 1 до 4 клас.

 

„Аз не мога да затварям училища. Може да ги затваря министърът на здравеопазването, ако подхождаме от гл.т. на формалната отговорност. Мога да давам насоки. Това и направихме със здравния министър – дадохме насоки на областните и общинските щабове“, каза Вълчев.

 

През януари и февруари, когато дойдат сезонните грипове, най-вероятно ще се наложи на всички да минат онлайн за известно време.

 

Вълчев е категорично против до края на учебната година да се учи онлайн. В българското общество има семейства, които не обръщат внимание на образованието и за техните деца онлайн обучението означава отсъстивие. За точно тези деца от неангажирани семейства училището дава не само образование, но и по-добра храна, по-добра среда, по-добро кариерно развитие.

 

По тази причина той стои за принципа – кога, за колко време и кои деца могат да учат онлайн.

 

Цялото изказване можете да видите в това видео (между 2:41:00 и 3:02:00).

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".