Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Министърът на образованието: Ситуацията остава все още непредвидима. Ако има влошаване, ще затягаме мерките

Министърът на образованието: Ситуацията остава все още непредвидима. Ако има влошаване, ще затягаме мерките

„Има ли опасност скоро учениците да минат пак само на онлайн обучение?“

20210124_154142 (1)

 

„Ситуацията остава все още непредвидима. Ако има влошаване, ще затягаме мерките“, обясни образователният министър Красимир Вълчев. На журналистически въпрос дали има опасност скоро учениците пак да минат на обучение от вкъщи, той отговори, че има. „Всичко е възможно“ беше отговорът му дали е възможно дори и малките ученици да учат пак онлайн, но засега няма условия за това. Водещи ще са праговете за заразени, посочени от здравния министър – 200 на 100 000 души или 14 000 души на седмица. „По-големият риск е свързан с мутациите на щама“, обясни Вълчев.

Акценти от отговорите на образователния министър:

 

- Леко се влошава обстановката. Има ли опасност, тръгвайки сега учениците на училище, скоро да се върнат вкъщи?

 

- Има. Има, защото февруари-март са рискови от епидемична гледна точка месеци. Знаете, че вирусите в предходни години върлуваха най-много през януари, февруари.

Все още нямаме колективен ефект от ваксинацията.

Виждате каква е ситуацията в целия свят. 

Картата на Европа е тъмночервена. Ние в момента сме като остров.

Няма как обаче да спрем да живеем, да учим, да се движим,

Образованието е това, за което си заслужава да поемем разумен риск.

Ако, разбира се, ситуацията се влоши, ще се предприемат мерки за затягане. 

Министърът на здравеопазването каза какви са праговите стойности – 200 на 100 000 души. 

Което на седмична база означава 14 000 общо за страната. 

 

- Възможно ли е малките ученици отново да се върнат вкъщи при влошаване на обстановката?

 

- Всичко е възможно. Това се случи вече. Засега нямаме условия за това. 

Ситуацията е по-скоро малко влошаване. Има индикации за влошаване, но всяко разхлабване на мерките няма как да не допринесе за разпространяване на заразата.

По-големият риск е свързан с мутациите на щама. 

Виждате, че страните, които са предприели най-строги мерки, имат най-много заразени. Което означава, че не се дължи толкова на строгостта на мерките, колкото на вариации на щама.

Ситуацията остава все още непредвидима. 

Мотивацията на учениците да учат в електронна среда с времето отслабва. Нашата мотивация да спазваме мерките – също, което е нормално, човешко, но от друга страна вирусът не отслабва. Той ще отслабне едва, когато имаме колективен ефект от имунизациите. Не говоря за колективен имунитет, който се постига при 60-70% ваксинирани. При всеки процент ваксинирани ние ще отслабим малко или много разпространението на вируса и ще можем да се върнем към повече дейности.

 

 

Ген. Мутафчийски прогнозира днес, че най-вероятно имаме 3 седмици за нов пик на заболели.

 

Ваня Кастрва, началник на РУО София-град, сподели, че карантинираните ученици в София са малко над 1000 и допълни: „След връщането на малките ученици – от 1 до 4 клас, бройката постепенно започва да се повишава плавно, но това е процес, който здравните власти наблюдават.

 

Притеснителни новини продължават да идват около мутациите и по-скоро за смесване на британския щам с още по-опасния – южноафрикански. Първите проучвания сочат, че тези мутации правят вируса още по-опасен за млади хора под 20-годишна възраст, съобщава Дойче веле.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".