Рубрики
Начало » Коронавирус » Министър на образованието: „Училищата не трябва да се затварят първи, но обстановката се усложнява. Аргументите ми стават все по-малко.“

Министър на образованието: „Училищата не трябва да се затварят първи, но обстановката се усложнява. Аргументите ми стават все по-малко.“

Красимир Вълчев брани присъственото обучение, особено при по-малките ученици

 

classroom-824120_640

 

„Училищата не трябва да се затварят първи, но обстановката се усложнява. Аргументите ми стават все по-малко“. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в доста откровено начало на изложението си по време на седмичния брифинг.

 

По този начин някак се изясни защо преди два дни от МОН цял ден имаха медийни изяви, че присъственото обучение остава на всяка цена, а в 19 часа гимназиите бяха затворени със заповед на здравния министър.

 

„Най-лесно е да се затварят училища. Няма икономически загуби. Само 1% са частните училища.“

 

Красимир Вълчев обяви, че продължава да настоява да се прилага локален подход във вземане на решения, ако трябва да се затварят училища. Т.е. училищата в рисковите зони. Но фактите показват, че вече само две области са в жълтата зона. Другите са в червената и в оранжевата зона. 18 области са в червената зона!

 

Най-засегната е столичната образователна система с много заболели и карантинирани. 

 

Сега с преминаването на гимназиите на онлайн обучение, 38% от образователната система е засегната.

 

Вълчев обаче обяви, че решението за гимназиите е разумно и балансирано.

 

„Не трябва да се пристъпва към допълнителни класове за онлайн обучение. Особено при по-малките“, продължава да отстоява своите позиции образователният министър пред здравните власти и да брани присъственото обучение.

 

„Ако малките минат на онлайн обучение, това означава да се задържат и родителите в домовете“, добави още един аргумент Вълчев.

 

Обясни, че в МОН следят 16 страни (повечето европейски, но също Русия и Израел). 5 страни са си затворили образователната система. Вълчев посочи за пример, как във Франция и Германия са в почти локдаун, но училищата не се затварят, а се прилага локален подход.

 

15 училища са получили веднага разрешение от министъра да преминат на онлайн обучение от 1 до 7 клас.

 

Красимир Вълчев посочи, че в образователната система вече има смъртни случаи. До момента 4 учители са починали от коронавирус. Час след брифинга обаче медиите съобщиха за 5-ти случай с починал учител.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".