Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Младите, които се борят научно срещу коронавируса

Младите, които се борят научно срещу коронавируса

обн. 16.2.2021 г. 

Извън официалната скамейка

 

people-219985_640

 

Науката се развива със сериозни темпове по време на пандемията. Колкото коронавирусът е уплашил и вече уморил повечето хора, толкова той амбицира учени и лекари да търсят решения.

 

На световно ниво постоянно се появяват интересни научни изследвания, анализи, доклади. У нас обаче се забелязва сериозна умора и все по-рядко научаваме за новостите от официалните лица, а преди месеци дори на брифинги се съобщаваше.

 

Например, много често, по темата, свързана с учениците, от месеци се цитира едно и също изследване, което дори не се споменава къде е поместено. Български учен в Швейцария дори направи забележка, че има нови анализи. Също така тексаската скала за мерките, която всички ни впечатли, е от лятото на 2020 г.

 

В света пандемията даде шанс за бурно научно развитие и има динамика по много научни въпроси, а при нас се „върти“ все една и съща, а вече и стара научна информация.

 

Много млади хора в България обаче не са обхванати от тази умора и от говоренето въз основа на стари научни изследвания. Те гледат по по-различен начин на пандемията. Не се уморяват да четат, да търсят нова научна информация, дори да излязат срещу авторитети от старото поколение, ако забележат, че не се развиват и не следят новостите. Младите увличат и по-активните представители на общността. Доверяват се на имена, които говорят открито за пандемията като д-р Борис Таблов, д-р Александър Симидчиев, д-р Коста Костов. Следят научни списания, превеждат статии, правят анализи. Общуват с български учени на световно ниво, за да следят новостите. Доверяват се на мнението на д-р Аспарух Илиев и д-р Петър Марков.

 

Тези млади учени, лекари, учители буквално не спят и постоянно търсят нови научни изследвания, информират за тях, превеждат ги, правят ежедневни анализи и алармират. Прекланят се пред науката без значение колко „хейтъри“ им носи всяко тяхно изказване. Не са от официалните лица, но са много активни в дискусиите и успяват да привлекат вниманието на медиите и общността.

 

Помествам някои от имената на хората, които са активни по въпроса за пандемията извън официалната скамейка.

 

Дори и да не сте съгласни с някоя тяхна позиция, в техните публични постове или изяви можете да откриете информация за много научни изследвания и публикации, които да са ви база за оформяне на ваше мнение, базирано на науката.

 

Извън официалната скамейка

 

Д-р Борис Таблов

български лекар в Германия

 

Публикува редовно споделена информация от опита си като лекар, прави анализи и прогнози, запознава последователите си с нови научни изследвания, изказва мнение на какво би се доверил (например при ваксините), предупреждава кога какви мерки трябва да се вземат. Пише във Фейсбук, но често е цитиран и в българските медии.

 

Д-р Аспарух Илиев

ръководител на лаборатория в Берн, експерт по безопасност на ваксините

 

Цитира научни изследвания, говори за ваксините, споделя нови изследвания за коронавируса. Често можете да го чуете по БНР (БНР прави много силно впечатление като журналистика по време на пандемията) и в другите медии. Пише и във Фейсбук профила си.

 

Д-р Петър Марков

епидемиолог, преподавател в Оксфордския университет

 

Прави важни анализи, съобщава последни новини, дава експертно мнение. Цитиран е често в медиите. Споделя и във Фейсбук профила си.

 

Д-р Велислава Петрова

вирусолог в Университета в Кеймбридж, консултант по здравни иновации към ООН

 

Цитирана е често в медиите по въпросите за вируса и за ваксините.

 

Д-р Христиана Бацелова

епидемиолог от Медицинския университет в Пловдив

 

Спокойно и професионално обяснява за мерките, за ваксините, за заразата, за децата и учениците по време на пандемията. Чест гост в медиите, споделя и във Фейсбук профила си.

 

Петър Велков

математик, преподавател, експерт по управление на кризи, доброволец в ковид отделение

 

Едно от имената, които се свързват с борбата срещу коронавируса у нас. Прави редовни анализи по въпроса с пандемията и безопасното образование. Чест гост и изключително цитиран в медиите. Създател е на Фонд #задецатанаГерои в помощ на децата на починалите от ковид медици и учители.

 

Д-р Лъчезар Томов

математик, преподавател, експерт по управление на кризи

 

Изготвя ежедневно математически анализи и прогнози. Чест гост в медиите по темите за безопасно образование и за математически прогнози. Пише редовно във Фейсбук профила си.

 

Симеон Петров 

част от екипа на „Science in the Crisis“

 

Прави редовни анализи за заразените у нас, публикува информация за нови научни изследвания.

 

Георги Стоилчев 

социолог, част от екипа на „Science in the Crisis“

 

Прави редовни анализи за заразените у нас, публикува информация за нови научни изследвания.

 

Д-р Момчил Баев 

експерт в сферата на здравеопазването и общественото здраве, част от екипа на „Science in the Crisis“

 

Прави анализи по време на пандемията. Има медийни участия по въпросите за коронавируса.

 

Галина Карамочева 

 

Прави анализи как медиите отразяват ковид тематиката, които е поместила в доклада си, който е публичен. Докладът беше популяризиран от Петър Велков.

 

Ива Недялкова

част от екипа на  „Science in the Crisis“

 

Следи за заболеваемостта от коронавирус при децата. Има медийни участия.

 

Д-р Й. Стефанов от Наука и критично мислене

учен, микробиолог

 

В популярната си Фейсбук страница помества интересни коментари, анализи и информации, базирани на научни изследвания и публикации. Фокусът на страницата не е пандемията, но има и в тази насока – например, за ваксините, мерките, маските.

 

Димитър Фердинандов

студент в Бирмингамския университет, eдин от „Отличниците на България“

 

Димитър Фердинандов подготви 30-минутно видео с факти за ваксините срещу коронавируса, с което обори много конспиративни теории. За съдържанието е използвал само научна и медицинска литература.

Видеоклипът беше споделен в социалните мрежи дори от известния пулмолог Александър Симидчиев, а БНТ посвети подробен репортаж за Димитър Фердинандов и труда му.

 

Вероятно пропускам още много имена, но винаги мога да ги добавя в статията. 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".