Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » МОН: „Целта на тестването на учениците е „моментна снимка“ на заболяемостта* в училищата“

МОН: „Целта на тестването на учениците е „моментна снимка“ на заболяемостта* в училищата“

„По този начин ще се гарантира максимално безопасна среда, за да продължи присъственото обучение“

 

20210124_145238 (1)

 

„Целта на тестването на учениците е „моментна снимка“ на заболяемостта* в училищата“, съобщиха от МОН. По този начин ще се гарантира максимално безопасна среда, за да продължи присъственото обучение, добавят от министерството.

 

В случая обаче има противоречие, защото хем се заявява, че е моментна снимка, хем въз основа на тази моментна ситуация, ще се вземе решение за бъдещето да учат присъствено, а съвсем смело се обявява, че се гарантира максимално безопасна среда. В неделя самият образователен министър обяви по БНР:

Проблемът с тестването е, че резултатите са валидни за съответния ден.

В момента можем да си позволим да започнем с еднократно тестване.

Нямам притеснение от тестването, а че еднократното тестване може да доведе до лъжливо спокойствие, защото тези тестове показват само ситуацията в дадения момент, когато са направени.

 

Днес министрите на здравеопазването и образованието се срещнаха с представители на Асоциация „Родители“, Национална мрежа за децата и Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Поводът е проучването сред родителите относно нагласите им към възможността учениците да бъдат тествани с бърз антигенен тест.

 

По време на срещата е отговорено на най-често задаваните въпроси от родителите. Те бяха публикуване на Фейсбук страницата на образователното министерство.

 

1. Каква е целта на тестването и колко често ще се прави?

 

– Целта на провеждането на антигенно тестване сред учениците е да се направи „моментна снимка“ на заболяемостта* в училищата след частичното възстановяване на учебния процес. По този начин ще се гарантира максимално безопасна среда, за да продължи присъственото обучение.

 

2. За коя възраст се отнася тестването?

 

– Тестването ще може да бъде проведено на желаещите ученици от 1. до 12. клас. То няма да е задължително, а по желание и със съгласието на родителите. Тестване няма да се прави на децата в предучилищна възраст – в детските градини.

 

3. Кой взима пробата, къде и как? Кой получава резултатите?

 

– За резултатите на всеки един ученик ще бъдат уведомени лично неговите родители, а при необходимост от последващи действия (карантиниране на паралелка и/или допълнително изследвания на контактни лица) – съответният класен ръководител и директор на училище.

 

В резултат на получената информация от проучването и осигуряването на необходимия брой тестове, ще бъде определено за отделните училища времето и медицинските специалисти, които ще извършат тестването. На учениците ще бъде направен антигенен тест от медицинско лице, като процедурата цели откриване на вируса, което може да предизвика локален дискомфорт.

 

4. В кои случаи може да се назначи повторен тест с РСR?

 

– PCR тест е възможно да бъде назначен само в случаи, когато това е предписанието и препоръката на медицинско лице.

 

5. Предвижда ли се тестване за антитела?

 

– На този етап не се предвижда прилагане на тестове за откриване на антитела сред учениците и учителите.

 

Прави впечатление, че от МОН отново са избрали странен подход за информиране. Информацията е поместена на Фейсбук страницата на министерството (точно над поста от „антиваксъра“, който породи въпроси дали някой не ги е хакнал, явно не е). Съобщението липсва на официалния сайт на министерството.

 

Въпросът за тестването вълнува всички родители от дни. По тази тема още миналата седмица трябваше да се проведе пресконференция за всички медии и широко да бъде отразена идеята на управляващите, а не да се търсят постове едва в средата на тази седмица в социалните медии.

 

Следя всичко, което се говори по темата ковид и образование. Имаше много кратка информация от страна на здравния министър по време на брифинга на 4 февруари, а през уикенда образователният министър, подканен от водещата, апелира по БНР родителите да дадат съгласие децата им да бъдат тествани, защото това било възможност за тях.

 

Отново комуникационно всичко е смотолевено и претупано и не разбирам защо обвиненията са срещу родителите, които попълват в училищните анкети, че не са съгласни. Когато липсва ясна идея от организаторите на тестването и няма информация, освен че нещо ще е безплатно, нормално е да не получат съгласие.

 

* „заболяемостта“ – цитатът на МОН е точно с тази дума, вместо заболеваемост. Благодаря за коментара!

 

Screenshot from 2021-02-11 13:45:46

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".