Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » „МОН, да не са ви хакнали страницата?“

„МОН, да не са ви хакнали страницата?“

 

imageedit_23_4964408715

 

Само за няколко дни по една и съща тема МОН успя да се скара на частните училища (два пъти), да обясни, че едва след 2-4 седмици може да се обсъжда евентуално допускане на всички ученици в малките училища в малките населени места, ако ситуацията е благоприятна, a за финал – в лежерните следобедни часове да бъде поместен на официалната Фейсбук страница на ведомството пост към репортаж как малко врачанско училище иска да върне всички ученици присъствено. „МОН, да не са ви хакнали страницата?“, последва съвсем логичен въпрос.

 

Хронологията

 

29.1.2021 г. – странно съобщение на сайта на РУО София град към директорите на частните училища:

 

„По повод постъпили писма от директори на частни училища на територията на София-град с искане за промяна на начина на организация на учебния процес Ви уведомявам, че обучението на учениците ще се осъществява при спазване на разпоредбите“ на заповедите на здравния и образователния министър.

 

2.2.2021 г. – началникът на РУО София-град с остър тон към директорите на частните училища

 

Във връзка с продължаващи искания на директори на частни училища за промяна в начина на организация на учебния процес, напомням, че съгласно писмо № 0522-44/29.01.2021 г., вх. № РУО1–3560/29.01.2021 г. на министерството на образованието и науката, обучението на учениците във всички училища БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ следва да се осъществява при спазване на разпоредбите“ на заповедите на здравния и образователния министър.

 

4.2.2021 г. – Министърът на здравеопазването по време на брифинга беше попитан защо не е позволено да се отворят малките училища за всички ученици и той обясни, че е обсъждан този въпрос, но е решено да не се правят изключения, а да се следва ротационният принцип.

 

Screenshot from 2021-01-26 20:34:14

 

4.2.2021 г. – Министърът на образованието Красимир Вълчев отговари на журналистически въпроси и обяснява, че едва след 2-4 седмици, но при условие, че няма влошаване на обстановката, може да се мисли дали евентуално да не се отворят малките училища в малките населени места за всички ученици.

 

7.2.2021 г. – На официалната Фейсбук страница на МОН в лежерни следобедни часове е поместен пост към репортаж на бТВ със заглавие: „Училище във Врачанско иска връщане на всички ученици в клас“.

Веднага последваха два интересни коментара:

 

„МОН, да не са ви хакнали страницата?“

 

„Това официалната страница на МОН ли е или антиваксърска група?“ (заради профилната снимка на поместилия поста на сайта на МОН)

 

 

В случая няма никакво значение „за“ или „против“ е някой по този въпрос. Единият проблем е, ако въпросът в коментара е верен. Другият – ако линкът е поместен от служители на министерството, защо се допуска от специалисти по комуникация за пореден път да има различни или неясни послания, които ни карат да се питаме какво иска да каже МОН. Напоследък дори и официалните документи, които излизат от това ведомство, също предизвикват обществено чудене. А това съобщение дълго не можех да го разбера.

 

По време на пандемията постоянно чуваме притесненията, а дори и обвиненията, че обществото не вярва и това е големият проблем в борбата с коронавируса. Няма лошо да се чуват различни мнения, но е изключително важно официалните послания да са ясни и да не будят учудване или тълкуване.

 

И всичко това около поста във Фейсбук на официалната страница на МОН малко след като Красимир Вълчев обяви по БНР: „Ако се повиши броят на заразените, по-добре е по-бързо и за кратко да превключим на електронно обучение за по-голям процент от учениците“.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".