Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Какво написа МОН на директорите за анкетата за тестването на децата и учениците?

Какво написа МОН на директорите за анкетата за тестването на децата и учениците?

 

mon danybon 5

 

„Във връзка с извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, Министерството на здравеопазването има възможност да проведе бързи антигенни тестове сред децата и учениците“. Така започва документът, подписан на 5 февруари 2021 г. от заместник министъра на образованието Таня Михайлова до началниците на Регионалните управления по образование (РУО) и до директорите на образователните институции (не пише училища, в друг документ, пак от 5.02, се посочва).

 

След това документа продължава:

 

С цел установяване на нагласите на родителите следва да се направи анкетно проучване сред тях и да информирате съответните РУО, а те на свой ред МОН, дирекция „Организация и контрол“ относно:

 

1. Относителния дял на анкетираните родители спрямо общия брой ученици в съответната институция;

2. Относителния дял на родителите от общия брой анкетирани, изразили положително становище за тестване на децата им с бързи антигенни тестове.

 

Поставен е срок до 10 февруари да се подадат данните от анкетното проучване. 

 

Документът продължава с насоки, че родителите трябва да бъдат информирани, че тези тестове се ползват от години. Резултатите са готови в рамките на час. Обяснява се, че материалът от изследването се взима от носоглътката с тампон, подобно на ПСР теста.

 

„Възможен е лек дискомфорт при манипулацията, но инвазилното действие се осъществява от медицински специалист“.

 

Отбелязва се, че изследването е по желание. Целта е да се намали възможността за предаване на инфекции от коронавирус от вирусоносител или болен в училищна среда. Необходимо е съгласието на родителите на малолетни и непълнолетни деца и ученици.

 

„Правен свят“ помести документа. Не го открих на сайта на МОН или на РУО София-град.

 

Целият документ прочетете тук.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".