Рубрики
Начало » Коронавирус » МОН мисли: Локално преминаване към онлайн обучение

МОН мисли: Локално преминаване към онлайн обучение

 

ngdek1

 

От МОН пак дават възможност другите да решат вместо тях

Цялостно преминаване към онлайн обучение не се обмисля от МОН. От министерството обмислят локално преминаване към учене от дистанция на всички ученици при влошаване на епидемичната обстановка, каза заместник-министърът на образованието Таня Михайлова по бТВ.

 

Това, което ние обмисляме и предлагаме е локалното преминаване на онлайн обучение в зависимост от това в каква зона се намира съответната област, община, училище.

Много ми се иска да ги няма тези случаи, да не е точно тази статистика, да няма този проблем, но…

Всъщност ние даваме възможност за вземане на решение, обусловена от ситуацията в дадената област, училище, защото училищата са различни. Не всички училища, за щастие са засегнати от ковид. Ние имаме училища, в които не са регистрирани случаи.

 

На въпроса ако в едно семейство има гимназист и по-малък ученик не е ли все едно, че единият учи онлайн , а другият ходи присъствено, Таня Михайлова отговори:

 

За учениците от началното образование е много важно да ходят присъствено. Това, което е много важно, всички да вземат предпазни мерки.

 

Риск има навсякъде, експертно отговори заместник-министър Михайлова. Според нея обаче училищата са най-контролираната среда, максимално контролирана. Там се взимат всички предпазни мерки.

 

Михайлова защити локалните решения така:

 

Затова локалният принцип е по-верният, защото имаш пряк поглед върху ситуацията – колко ученици отсъстват. Това, което ние казваме – не само с ковид, а и грипоподобни симптоми. Броят на отсъстващи учители, броят на карантинираните ученици и учители, броят на карантинираните паралелки.

Затова това решение е на ниво община и училищна институция.

 

За самото училище – самото училище решава, допълни тя. Оттам насетне областният координационен щаб решава да препоръча такива решения.

 

Когато излезе заповедта за затварня на гимназиалния етап, имаше училища без случаи.

 

Наистина трябва да има диференциация по училища и общини, заключи Михайлова.

 

Вчера имахме отраслов съвет със социалните ни партньори.

Трябва да има диференциален подход – гимназиален етап, прогимназиален етап и накрая, чак когато няма как – тогава начален етап.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".