Рубрики
Начало » Коронавирус » МОН не се прояви като лидер в ковид кризата

МОН не се прояви като лидер в ковид кризата

MОН действаше като абсолютен чиновник, седнал между два стола

 

keyboard-621832_640

 

МОН не се прояви като лидер в ковид кризата. Действаше като абсолютен чиновник, седнал между два стола.

В криза управникът трябва да взема ясни решения, да се фокусира и да не изтощава ненужно силите на „войниците си“.

А какво се получи?

МОН изтощи „войниците“ си още в началото на битката. Директори, учители, ученици и родители влизахме от алгоритъм в алгоритъм, от превключване в превключване, от дискусия в дискусия и най-вече от нова заповед в нова заповед. Никакъв фокус с цел качествено образование, а бюрократщина. Ненужно хабене на сили и ресурси. И стоварване на хиляди отговорности върху плещите на директорите.

Не знаеха ли в МОН още през април какво може би ни чака зимата? Дори да е само черен сценарий!

И сега какво?

Защо МОН не се фокусира върху подобряване на качеството на онлайн обучението, а се луташе в неясна посока и упражняваше креативност в рисуване на графици в зелено и червено като „коледна елха“? Онлайн обучението не е новост, а практика от много години. И говоря не само за наличието на компютри и Интернет, защото това извинение ми звучи подобно на констатацията от лятото, че в българските училища няма сапун и топла вода. Говоря за модерни методи за обучение в електронна среда. Не е виновно онлайн обучението. Явно няма подготовка за него. Ако се успява в българските училища, защото аз виждам, че се успява, това се дължи на кадърни учители и активни директори, а не на МОН.

 

МОН не се прояви като лидер в ковид кризата. Действаше като абсолютен чиновник, седнал между два стола.
В криза…

Posted by Danybon on Wednesday, November 25, 2020

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".