Рубрики
Начало » Коронавирус » МОН няма да увеличи отсъствията по семейни причини

МОН няма да увеличи отсъствията по семейни причини

 

 

 

„Министерството на образованието не е обсъждало идеята за увеличаване на извинените отсъствия на учениците. Не предвиждаме промяна на нормативната уредба, която позволява до 10 дни отсъствия по семейни причини“, съобщават от просветното ведомство, цитирани от „Сега“.

 

Идеята за такова увеличение беше на председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов, който е и директор на 119 СУ. Той предложи дните за извинени отсъствия на учениците по семейни причини да се увеличат от 3 на 15.

 

Предложението на Диян Стаматов:

 

В Covid ситуацията е разумно да се увеличат извинените отсъствията на учениците по домашни причини и то най-вече в начален етап. Това би облекчило сериозно родителите на малките ученици при хрема, леки настинки и слабо неразположение. Би се намалило струпването пред кабинентите на личните лекари, в тази сложна ситуация.

Декларацията от родител, за влошеното състояние на детето, изпратена по електронен път е добра възможност за олекотяване на дейностите в един кризисен период. Днес много родители работят от домовете си и грижата за децата им е много по-различна, от преди година.

За да се случи това, е необходимо облекчаване на процедурите за отсъствия по домашни причини, както и регламенитирането им за повече дни – например по 15 дни за година (при сегашни 3 дни).

Вярвам, че родителите са отговорни към образованието на децата си и не биха допуснали злоупотреби с отсъствието им.

Много неща не са същите и няма да бъдат в извънредна ситуация…

Трябва да се пазим взаимно!

 

Диян Стаматов е един от най-активните директори на училище. Почти всеки ден има идеи и предложения, които помества във Фейсбук профила си и често те стават новини в медиите. Предложението му за увеличаване на отсъствията по семейни причини е много добре прието от родителите.

 

От МОН припомнят, че разрешените отсъствия по семейни причини са 10 дни. До 3 дни се разрешават от класния ръководител, а другите 7 дни – от директора на училището.

 

Изображението е от Фейсбук профила на директора на 119 СУ – Диян Стаматов

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".