Рубрики
Начало » Коронавирус » Министърът на образованието: „Учениците с хронични заболявания ще учат от дома си в електронна среда“

Министърът на образованието: „Учениците с хронични заболявания ще учат от дома си в електронна среда“

 

bedroom-923432_640

 

„Учениците с хронични заболявания ще учат от дома си в електронна среда в реално време“, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова телевизия. Така се изпълни искането на родителите да се даде такава възможност.

 

„Деца, които имат компрометирана имунна система, ако е болно детето, си учи вкъщи, заедно с класа, като за това ще е нужна подкрепата на учителите. С промени в Закона тази форма ще стане много гъвкава и удобна за децата. Нека се прави разлика между дистанционно обучение и такова в електронна среда – в такава среда детето присъства в класната стая чрез електронно устройство”, обясни министърът.

 

Ще се даде възможност на тези деца чрез виртуална класна стая да се учат в реално време със съучениците си в реалната класна стая. Това може да стане само по медицински причини. Ако се даде другата възможност  за отсъствие от присъственото обучение поради „личен страх“ – означава, че доста деца няма да ходят на училище. От МОН се притесняват се, че заради други досегашни случаи с „безотговорни родители“, това може да доведе до голям брой деца, които не посещават учебните заведения. Виртуалното обучение няма да бъде повсеместно заради опасения да не бъдат спрени доста ученици от училище.

 

 

Всички европейски страни ще стартират присъствено учебната година, обясни министърът.

 

Нашето министерство е отхвърлило вариантите за хибридно обучение и за по-малки класове.

 

Ще се действа по метода на „защитените мехурчета“ – всяка паралелка ще е такова „защитено мехурче“. В тях няма да се спазва дистанция и няма да се носят маски.

 

За следващата учебна година от министерството са се спрели на стратегията на превключването – когато има болни, класът или училището веднага ще преминава във варианта на обучение в електронна среда.

 

За първокласниците ще е най-сложно, ако се наложи преминаване към обучение в електронна среда заради болно дете. След връщане в класната стая ще се компенсира ненаученото.

 

Мерките ще са препоръчителни, а не задължителни.

 

Ще се закупят компютри за учители и ученици, които да са фонд на училищата. Ще стане вероятно за началото на следващата година. Във всяка една класната стая трябва да има устройства. Има 36 000 класни стаи.

 

Ще има 15-16% увеличение на заплащането на учителите. Ще се дават пари и за консумативи на учителите.

 

При 1 болен ученик – карантинира се целият клас. Проблемът е при учителите след 4 клас как да се реши.

 

Все още няма прагови стойности от здравното министерство при каква заболяемост в страната ще се затварят всички училища.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".