Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Образователният министър и родители, учители и лекари за безопасно образование отново в спор за присъственото обучение

Образователният министър и родители, учители и лекари за безопасно образование отново в спор за присъственото обучение

МОН vs родители за безопасно образование

 

castle-3564171_640

 

 

„170 000 ученици и 30 000 учители подновяват учебния процес присъствено от 4 февруари”, съобщи образователният министър Красимир Вълчев по Нова телевизия. „По-малките деца вече са в клас и данните показват, че те не са толкова голям фактор за разпространението на заразата”, допълни той.

 

В дебата за присъственото обучение се включиха отново родители, учители, учени и лекари за безопасно образование.

 

В малко сфери у нас има стойностна опозиция. Тя или се заглушава, или няма желаещи за активни действия. Министерството на образованието обаче може да се похвали с такава опозиция, която се роди по време на пандемията. Ежедневно активни родители, учени, учители и лекари, които се борят за безопасно образование, предизвикват образователния министър на дискусии и не му дават ден покой. Следят се медицински списания, научни изследвания, международни новини, правят се постоянно анализи, участва се в срещи, имат всеки ден медийни изяви, пишат се отворени писма.

 

Родител за безопасно образование: Родителите трябва да вземат информирано решение дали децата им да ходят на училище и градина

Мерките да се налагат и разпускат с основен фактор – здравето на хората и децата.

За съжаление 1 година откакто започна пандемията в страната много родители не са наясно, че вирусът крие риск и за децата. Могат да развият мултисистемен синдром. Могат да страдат месеци от симптоми. Така нареченият дълъг ковид. Учените още не знаят защо това се случва. Има и деца със сърдечни операции в следствие на вируса.

Много е важно българският родител да вземе информирано решение дали да пусне детето си на училище или градина след като е запознат с всички рискове.

 

Лекар за безопасно образование: 3 държави с нови изследвания как ковид засяга децата

Последните дни три страни Белгия, Англия и Израел излязоха с медицински проучвания, че при децата процентът на дългия ковид, също така процентът на усложнения след ковид не са по-малък брой като процент от това при възрастните.

 

Родител за безопасно образование: Шанс да изпитаме какво е иновативно обучение 

 

МОН и учителите в България се борят да предоставят иновативно обучение. Това не става лесно.

По време на пандемията имаме шанс да изпитаме какво е иновативно обучение.

Трябва да признаем положените усилия на учителите.

 

Учител и анализатор на пандемията: Училищата са основен двигател на заразата

 

В такива ситуации рисковете винаги изглеждат по-малки отколкото се оказват по-късно. Дори при сезонния грип има сериозни усложнения.

При подобни епидемии училищата са основен двигател. Контактите на децата са много по-интензивни отколкото при другите възрастови групи.

 

Красимир Вълчев, министър на образованието: „Ако се чака края на пандемията, учебната година ще изтече“.

„Нормално е родителите да са притеснени от връщането на децата в клас.

Вирусът е вирулентен, той не отслабва.

Но не можем да затворим образователната система и обществения живот за следващата година – година и половина, колкото се смята, че ще продължи пандемията.

Затова сме дали възможност за най-предпазливите родители да оставят децата си вкъщи, на дистанционно обучение.”

 

 

Следя спора между МОН и активните групи за безопасно образование от месеци и не мога да не призная, че и двете страни са изключително неуморни и се радват на огромен интерес от другите по-лежерни граждани без значение на коя страна са. Хубавото е, че се забелязва и взаимно уважение, макар че често двете страни са на различни мнения. Дори в началото на учебната година образователният министър получи похвала, че е най-диалогичният сред всички представители на министерството, но това не му осигури дори и няколко спокойни дни, защото си има опозиция, която активно следи всичко в образователна сфера по време на пандемията.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".