Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Ген. Мутафчийски: „България се справя по-добре от западните държави с пандемията, защото затвори учебните заведения“

Ген. Мутафчийски: „България се справя по-добре от западните държави с пандемията, защото затвори учебните заведения“

Ген. Мутафчийски:В учебна среда вирусът се разпространява много интензивно“

smg oct 2019

 

България се справя по-добре от западноевропейските държави с пандемията, защото затвори учебните заведения, каза председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по БНТ. Другите държави не прибегнаха към тази мярка и дори Германия обяви присъственото обучение за основен приоритет, допълни той.

 

В учебна среда, въпреки многото мнения, вирусът се разпространява много интензивно. Слава богу, децата са пощадени от тежко боледуване, но пък разпространяват заболяването в своите семейства – майки, бащи, както и възрастни хора“, категоричен е ген. Мутафчийски.

 

Връщането на малките ученици в училище е тежко решение, но да се приеме като умерен риск в момента. Ако се повиши отново заболеваемостта, ще предложи ново затваряне.

 

Според председателя на НОЩ, страната ни има 3 точни попадения за овладяване на пандемията: учениците, нощните заведения, ресторантите.

 

Ген. Мутафчийски смята, че мега-локдаун от 10 седмици до 1 април, какъвто се предвижда в Германия, не е необходим за страната ни, но трябва много внимателно да се следи ситуацията с английския щам.

 

„На този етап се справяме много добре с пандемията. Дори надхвърли очакванията ни. Ние очаквахме не повече от 50% да снижат заболеваемостта, но всъщност тя е повече от 60%“, отчете още ген. Венцислав Мутафчийски.

 

Акценти от интервюто с ген. Мутафчийски, свързани с образованието:

БНТ: Как ние се справихме толкова добре, а други страни с доста по-строги мерки все още не могат да се справят?

 

Ген. Мутафчийски:

 

Има една съществена разлика, за която ние търпяхме критики, че се спряха учебните занимания на малките ученици и въобще на всички ученици, както и във ВУЗ-овете.

Другите западноевропейски страни не прибегнаха до такава мярка.

Всъщност в Германия дори беше обявено като основен приоритет присъственото обучение на учениците, както и да не се спира производството. Но не са приоритет например заведенията и футболните мачове.

Само че оказва се, че в учебна среда, въпреки многото мнения по този въпрос, се разпространява вирусът много интензивно. Слава богу, децата са пощадени от тежко боледуване, но пък разпространяват заболяването в своите семейства – майки, бащи, както и възрастни хора.

 

БНТ: Децата не останаха затворени все пак вкъщи?

 

Ген. Мутафчийски:

 

Те не останаха, но все пак събирането на малки групи деца, за да играят в междублоковото пространство или на някакви други места, не е еднакво с един учебен процес, където се събират стотици деца по едно и също време. Където по време на междучасието има свободно смесване на потоците, въпреки че бяха разписани много строги мерки в тази посока. Но смея да се съмнявам, че едва ли са изпълнявани в този обем.

Дори и Германия, където мерките са изключително строго спазвани, децата стоят и в клас с маски, не можа да се избегне този ефект на разпространение на вируса в училищата.

 

БНТ: Сега децата се върнаха. Най-малките. Предстои вероятно и за другите – февруари. Това правилно решение ли е?

 

Ген. Мутафчийски:

 

В момента това е едно тежко решение, защото има огромен натиск върху правителството да вземе такова решение поради евентуалните вреди, които нанася изолацията на малките деца. Още повече, че от чисто техническа гледна точка най-малките, особено в 1 клас и в предучилищна възраст, обучението във виртуална среда е абсолютно невъзможно или не е ефективно. Да, има разбиране по този въпрос.

 

Да кажем, че при такава ниска заболеваемост в момента, това е един премерен риск, разбира се, много внимателно следим каква е ситуацията и ако се покажат тенденции, които да водят към повишаване на заболеваемостта, ние ще предложим да има затваряне за известно време.

 

Една от основните идеи още през есента беше на скачащ локдаун. Например 2-3 седмици по-затворена среда и по-рестрективни мерки, след това за кратко въздух и след това отново затваряне.

 

БНТ: Къде се намираме в момента?

 

Ген. Мутафчийски:

 

В момента можем да дишаме с малко по-свободни гърди. Обаче колкото и да ми се иска да бъда повлиян от добрите вести, трябва да следим много внимателно във Великобритания и в Чехия как се развиват нещата. Не само там. И в Нидерландия има в момента оформени огнища, и в Белгия.

 

Германия на фона на това, че не е обявила, че има новия английски вариант на вируса, въпреки това тя предвижда един локдаун, дори го наричат мега-локдаун за 10 седмици, което означава 1 април. 

 

Колегите, както и отговорните институции в тези страни, много отговорно и внимателно наблюдават ситуацията във Великобритания, която хич не е добра.

 

БНТ: Кога бихте предложили такова пълно затваряне?

 

Ген. Мутафчийски:

 

За пълно затваряне не се разговаря в момента, но се отчита добрият ефект на такова частично затваряне.

Бяха направени точните попадения: учениците, нощните заведения, ресторантите. 

 

Цялото интервю чуйте тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".