Рубрики
Начало » Коронавирус » Ген. Мутафчийски: Можете да намерите аналогия с причините за ковид ситуацията в Индия

Ген. Мутафчийски: Можете да намерите аналогия с причините за ковид ситуацията в Индия

„Да бъдем особено внимателни и да знаем, че нищо не е свършило!“

rickshaw-2158447_640

 

„Във връзка със ситуацията в Индия много от вас сигурно ще намерят аналогии с наши ситуации“, каза ген. Венцислав Мутафчийски по време на седмичния брифинг. Той посочи 4 основни причини за стигане до този колапс в Индия и направи асоциации с българската народопсихология и това, което се е случвало у нас досега. „Отправям апел да бъдем особено внимателни и да знаем, че нищо не е свършило!“, заяви ген. Мутафчийски.

 

Ген. Мутафчийски – изказване на брифинга на 29 април 2021 г.: 

„Във връзка със ситуацията в Индия много от вас сигурно ще намерят аналогии с наши ситуации.

 

Какви са според анализаторите причините за ситуацията в Индия?

 

1. Фалшива увереност

 

Тя се поражда от това, че поради ниския брой на заболели и смъртни случаи още в началото на пандемията 2020 г. се появяват слухове, че може би индийското население не е възприемчиво на този вирус.

Спомняте си и такива изказвания и тук.

Толкова много са смесени генотиповете на хората там, че са резистентни.

Оказа се, че е абсолютно не е вярно, но дава една фалшива увереност.

 

2. Градското изселване

 

Преместване на големи маси от хора.

Поради локдаун в големите градове, особено собствениците на рикши се връщат в своите населени места.

Това води до масово разпространение на вируса.

Вие знаете колко много хора в България се прибраха от Западна Европа.

 

3. Локдаунът умори индийците

 

Имаше доста строг локдаун. Имаше репортажи как едни полицаи бият с едни дебели пръчки всеки, който е излязъл. И в края на краищата поради сериозен спад на икономиката въпреки че не намаляваха случаите от 100 000 на ден, освободиха мерките, което доведе до нови случаи.

 

4. Дългото затишие 

 

След като преживяха една първа вълна отново се появи затишие – аз правя аналог с нашето лятно затишие и част от есента, което доведе до неносене на маски, неспазване на никакви мерки, което води до нова тежка вълна.

 

Съответно сегашната вълна се причислява за нов щам, т.н. индийски вариант. Този индийски вариант става все по-спорен или все още спорен в научната област. Оказва се, че по-сериозните доказателства са за разпространение на британския вариант, отколкото на индийския. Въпреки че е установен такъв. Все още няма достатъчно натрупани данни.

 

В резултат на всички тези истории в Индия имат в момента пълен колапс на здравната система – липса на кислород, липса на места за настаняване.

 

Всички тези неща, които изредих, със сигурност можете да намерите аналогия в нашата народопсихология и неща, които се разпространяват в социалните мрежи.

 

Отправям апел да бъдем особено внимателни и да знаем, че нищо не е свършило!

 

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов каза, че днес ще издаде заповед за забрана за влизане от Индия и други държави, за да не бъдат поставени българите в риск.

 

Коментари:

 

„Имам приятелка в Индия. Баща й почина преди 4 дена, майка й на командно дишане, брат й в болница и на диализа, леля й е просната на някаква поляна и дели една маска с кислород с още 5 човека. Разказва как над тях небето е черно, заради погребалните клади. Наистина много ужасно звучи там положението…

Дано нас ни спаси по-голямия процент ваксинирани, защото всичко друго от нагласата на хората до народопсихологията е доста сходно…“

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".