Рубрики
Начало » Коронавирус » Ген. Мутафчийски: Носете маски! Носете ги правилно! Така се поема по-малко вирусен товар!

Ген. Мутафчийски: Носете маски! Носете ги правилно! Така се поема по-малко вирусен товар!

 

coronavirus-5293557_640

 

„Маската трябва да се носи правилно и да се носи задължително в затворени помещения. С носенето на маски поемаме по-малко вирусен товар и прекарваме болестта по-леко. Това е елементарна предпазна мярка, от която не се умира“, каза началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на първия есенен брифинг за коронавируса.

 

Още в началото направи забележка на журналистите, че не на носят правилно своите маски.

 

Направи ми впечатление, че поне 15% от хората не носят маските си както трябва.

Това са елементарни неща, от които не се умира.

Маската трябва да се носи правилно и да се носи задължително в затворени помещения, въпреки че вече има публикации и за положителния ефект, ако я носим в открити пространства.

 

Генералът съобщи за статия в научно списание в подкрепа на маските. Според последни проучвания, хората, които носят правилно маските си, дори и да се заразят, изкарват вируса безсимптомно или леко.

 

Това, което можем да направим, докато се появи ваксина, за да не се разболеем – е да носим маските си, така поемаме по-малко вирусен товар и прекарваме болестта по-леко.

 

Това е установено още през 30-те години на ХХ век.

Даде пример с круизен кораб, на който капитанът издава заповед всички да носят маски и така много от пасажерите са се справили успешно със заразата.

 

На круизен кораб в Аржентина, възниква инфекция. Капитанът издава заповед – целият персонал да носи маски с висока степен на защита, а всички пасажери – хирургични маски. В резултат на което 80% от заразените с коронавирус прекарват инфекцията безсимптомно или с лека симптоматика.

Докато при подобни ситуации, в други круизни кораби, където няма такова изискване, процентът е точно обратен. Само 20% изкарват болестта леко.

 

Според изследвания вирусът не се пренася само по въздушно-капков, а и по аерозолен път. Например при кашляне и високо говорене въздухът задържа вирусни частици в аерозолна форма за повече от няколко секунди. В капчици се задържа за минути. Опасно е, ако не се проветрява помещението. Така средата става доста наситена на вируси, сподели ген. Мутафчийски.

 

По време на целия брифинг генерал Мутафчийски беше с маска. Така и говореше пред микрофона. В края на срещата с журналисти след като вече беше просрочена от 30 на 40 минути, се чу тихо да казва зад маската, че трябва да свършават, за да не се натоварват всички с вирусен товар.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".