Рубрики
Начало » Коронавирус » Ген. Мутафчийски: „Предполагам, че не сте чули нито един медик да говори за разхлабване на мерките“

Ген. Мутафчийски: „Предполагам, че не сте чули нито един медик да говори за разхлабване на мерките“

 

lightbulb-2692247_640

 

„Предполагам, че не сте чули нито един медик да говори за разхлабване на мерките и това е много съществен спор“, така отговори ген. Венцислав Мутафчийски на въпрос в студиото на бТВ защо навсякъде в Европа се затягат мерките, а у нас се разхлабват щом вече новият щам е тук и очакваме трета вълна.

 

„Затова са политиците – да намерят баланса“ – това беше отговорът на контравъпроса, че трябва да се намери баланса между здравето и иконимиката.

 

Ние сме длъжни да говорим истината.

А истината е, че една въздушно-капкова инфекция с такъв заразен вариант тя ще дойде в България. Тя дойде в България.

И колкото повече критични места се пускат, толкова вероятността за разпространението е по-голяма. 

 

Ген. Мутафчийски заяви, че са налучкани точните мерки до момента.

 

Нашите мерки бяха около 65% строгост по Оксфордската скала, по която работим. Но тези 65% се постигат с училищата, детските градини, с моловете и заведения. Това и носенето на маски, защото носенето на маски дава един процент, който изобщо не е сигурен – той е около 15%.

 

Тексаска скала определя кои бизнеси водят до висок риск от зараза.

 

Скаларата е от 1 до 9

 

9 – барове и нощни заведения – най-опасни

7-8 – ресторанти – висок риск от зараза

4 – хипермаркети

3 – външна площ на ресторанти – рискът е минамален.

Изпращането на децата на училище, на детска градина или на лагер е с индекс 6 от зараза по тексаската скала. Със същoто ниво на риск е и работата в офис сгради, сочи справка в скалата на Texas Medical Association (TMA). Открих цитираната от ген. Мутафчийски тексаска скала. http://www.danybon.com/coronavirus/tma-covid-19-risks/ >>

 

 

Маските FFP2 без клапа пазят наистина добре, каза ген. Мутафчийски. Тези с клапа не пазят другите хора. Сменя се по два пъти на ден. Цената е около 3 лева. Ген. Мутафчийски препоръча да се носят маски от висок клас, за да стигнат хората здрави до ваксинация.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".