Рубрики
Начало » Коронавирус » Проф. Генчо Начев: Притчите за прилепите са „1001 нощ“. Коронавирусът е лабораторно създаден, вид биологично оръжие

Проф. Генчо Начев: Притчите за прилепите са „1001 нощ“. Коронавирусът е лабораторно създаден, вид биологично оръжие

 

bat-988225_640

 

„Притчите за змии, мишки и прилепите – това са „1001 нощ. Коронавирусът е лабораторно създаден, той е вид биологично оръжие“, каза директорът на болница „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев по БНТ. Той е известен български сърдечен хирург. Професорът смята, че нищо не знаем за COVID-19. Нужно е да се направят обстойни изследвания от големите научни центрове. Самият той също е изкарал заболяването и то доста тежко.

 

Малката изненада беше, че се разболях аз. Аз имах много информация по отношение на този вирус.

Голямата изненада беше, че го прекарах много тежко. Аз имах самочувствието, че живея що-годе здравословен живот по отношение на храна, движение, контрол на заболяване.

И всъщност това доказва, че ние нищо не знаем за този вирус. 

Освен това, че той е лабораторен вирус. 

Тези притчи за змиите, мишките и прилепите, това са „1001 нощ“. 

Но така или иначе – не знаем нищо.

Защо, например, този вирус при едни хора засяга белия дроб и сърцето. Защо при други засяга бъбреците. При трети – черния дроб. Четвърти нищо не засяга.

Ние нищо не знаем.

Нужно е време. Нужно е също така да се направят едни обстойни изследвания на базата на проследяване на голям брой от хора. И на това разчитам. На големите (научни) центрове в света, за да получим някаква представа как действа този вирус.

За мен това е лабораторен вирус.

Той се оказа вид биологично оръжие, защото вижте какво поражение нанася и при това въпреки всички мерки, които се вземат.

Тук имаме страни като САЩ, Германия, Италия, Испания, Англия. Не става дума за страни, които имат лошо здравеопазване или нямат толкова високо ниво на здравеопазване. Тези системи не издържаха. От Франция караха пациенти в Германия. От Белгия също караха в Холандия и в Германия. Не можем да обвиняваме системите.

Това е нещо, с което светът не се е сблъсквал. Това е чисто ново.

Донякъде ми напомня за свинския и за птичия грип. Но мащабът и сложността на усложненията и високата смъртност е по-голяма, по-различна отпреди. Затова казвам, че не сме се сблъсквали и има време да получим точна информация.

Относно ваксините проф. Начев препоръча тези, които не са преболедували, да се ваксинират. Тези, които са били заразени, да си следят показателите. Смята, че има недоверие във ваксините, защото няма достатъчно ясна информация и доказателства.

 

Досега никъде официално, всичко е под сурдинка, никъде официално не е излязло от някой сериозен институт, който да каже „Да, усложненията при тази ваксина са толкова процента и те са предимно при хора, например, между 65 и 80 години. При тази ваксина има такива усложнения и те са предимно при хора между 30 и 60 години. Няма такива изследвания. Затова хората чуват навсякъде, че е хубаво човек да се ваксинира, защото това е единственият път да се преборим с тази чума на 21 век, но нямат доказателства.

И другото е, че самите компании, които са производители, те започват един срещу друг, защото тук въпросът е за много пари, даже не за много, а за още повече пари от много – започват да пускат някаква информация за някоя друга от ваксините, която не е съвсем коректна.

И това обърква хората. 

Трябва да се ваксинира човек, ако няма изграден имунитет или антитела, или клетъчен имунитет – трябва да се ваксинира.

 

Трета вълна на коронавирусната епидемия вече има и нещата винаги могат да бъдат изпуснати от контрол, отчитайки опита на другите държави, каза още проф. Начев. Той има притеснение около отпускане на мерките от 1 март заради липсата на склонност на българина към дисциплина. Плаши се, че това може да доведе до рязко покачване на случаите и повишаване на смъртността. Но се надява ако това се случи, да се вземат навременни мерки.

 

Директорът на „Св. Екатерина“ сподели още, че не само черпи информация от научните списания, но е член и председател на редица световни медицински организации и има възможност за комуникация по темата за коронавируса и усложненията от него.

 

 

Цялото интервю можете да видите по БНТ тук. Има интересни възгледи и ценни съвети към преболедувалите от ковид какво да правят.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".