Рубрики
Начало » Коронавирус » Над 250 родители са подали до днес заявления децата им да не посещават училищата присъствено

Над 250 родители са подали до днес заявления децата им да не посещават училищата присъствено

 

boy-286240_640

 

Родителите на над 250 ученици са заявили до днес желание да не посещават учебни занятия присъствено, това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред медиите. Съобщението е много кратко и не дава достатъчно информация.

 

Родителите търсят спешно отговори:

Какви са сроковете за подаване на тези заявления?

Къде да се подава заявление, ако не е по здравословни причини? Направо в РУО или през директора към РУО?

Каква точно е процедурата?

Кои училища са определени за центрове за дистанционно обучение?

 

Дискусия се води тук и под други постове в Данибон.

 

Директори вероятно също не са по-малко притеснени – ако има доста ученици от училището, които имат право да подадат такива заявления по болест или изяват намерение да го направят по свое желание, как да се обучават онлайн и това да се измисли ден преди 15 септември.

 

Организацията на центровете по дистанционно обучение ще е ясна в края на септември, по думите на просветния министър. А до този момент какво се случва? Единствено стана ясно от изказването в петък на Таня Михайлова, че ако е подадено заявление, няма да се пишат отсъствия.

 

В петък заместник-министъра на образованието Таня Михайлова съобщи, че вече могат да се подават заявления за дневна форма на обучение в електронна среда от разстояние. Заявленията могат да бъдат  свободен текст. Часове по-късно БНТ съобщи: „Изненадващо много родители настояват за обучение в електронна среда от вкъщи“.

 

В интервю за „24 часа“ министър Вълчев обясни, че всъщност в национален мащаб не са чак толкова много заявленията. Той разкри, че имат списък с 15 училища, които ще станат центрове за дистанционно обучение. В седем от тях ще се преподава на ученици до 7 клас и ще бъдат по географски принцип. А другите 8 ще са на профилен принцип за ученици от 8 до 12 клас. Към тях ще се насочват учениците, които не могат да се обучават онлайн от своето училище.

 

Най-важното:

Най-добре е всеки ученик, изявил желание за преминаване към дневна форма на обучение в електронна среда от разстояние, да остане в собствения си клас и да му преподават неговите учители, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Най-добре е всеки ученик, изявил желание за преминаване към дневна форма на обучение в електронна среда от разстояние, да остане в собствения си клас и да му преподават неговите учители

Как учениците могат да преминат към обучение в електронна среда от разстояние?

Обучение в електронна среда от разстояние – какви документи се подават

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".