Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Учител: „Не е страшно, ако учебната година приключи дистанционно, а матурите са онлайн.“

Учител: „Не е страшно, ако учебната година приключи дистанционно, а матурите са онлайн.“

Преподавател по БЕЛ от 119 СУ в София пред „Телеграф“

 

119 SOU 1

 

 

„Учениците не трябва да се връщат в клас на 4 януари“, споделя в интервю учителката по български език и литература от 119 СУ в София Цецка Петрова пред „Телеграф“. „Не виждам нищо тревожно и нищо страшно в това учебната година да продължава и да приключи дистанционно. Не виждам нищо страшно в това МОН да работи за дистанционни изпити, като НВО и матура“, категорична е известната преподавателка.

Изненадана съм от невротичното говорене по този въпрос. Преди пандемията също толкова задъхано се говореше за отсъствието на технологиите в учебния процес, агитираха ни за тяхното използване, оценяваха ни за това колко присъстват. Сега пък отидохме в другата крайност – изплашихме се, че те обсебват нашето всекидневие. Мисля, че това, което преживяваме, трябва да ни мобилизира и да изтръгне от всички едно общо разбиране, че трябва да преодолеем заедно ситуацията. В часовете на класа разговарям с децата и много малко от тях споделят, че дистанционната форма на обучение обременява подготовката им за НВО. Дори напротив.

 

Преподавателката от столичното училище говори по много актуални теми, свързани с онлайн обучението, провеждането на матури и МОН по време на пандемията от коронавирус.

 

13 важни акцента от интервюто:

 

1. Учениците не трябва да се връщат на 4 януари, особено в големите градове. Това ще постави в риск живота и здравето на учителите и учениците.

2. Връщането на учениците в училище на ротационен принцип не е добра идея. Класовете няма да са разделени, а в тях обикновено са по 27 деца.

3. Обучението в класната стая с маски е непосилно. Липсва спокойствието, липсва визуалният контакт, липсва говоренето.

4. Връщането в реална среда на обучението би било много по-обременително за работата, отколкото оставането в дистанционна среда на обучение.

5. Връщането на децата до 4 клас, в 7 и 12 клас или изборно е дискриминация.

6. Не виждам нищо тревожно и нищо страшно в това учебната година да продължава и да приключи дистанционно. 

7. Не виждам нищо страшно в това МОН да работи за дистанционни изпити, като НВО и матура. 

8. В една голяма част от българските училища няма проблем с дистанционното обучение. Тези училища, които работят качествено, да продължат да го правят. Където има проблем, там да се търси конкретно решение.

9. Превключвания между онлайн и присъствено обучение само ще разнесе заразата до безкрай и ще живеем в една дълга агония на боледуване.

10. Не трябва да отпадат произведения от матурата. Това е механично орязване и е абсолютно безсмислено. Няма място за никакви спекулации като намаляване на обема на учебния материал и олекотяване.

11. Предложението за отпадане на материал от матурите говори, че нямат доверие в системата, която управляват, в кадрите, с които работят. 

 

Заразата в българското училище не е просто COVID зараза, а доста дълга зараза и е добре да бъде излекувана и тя. Говоря за политиките, които флиртуват с родителите, за да опазят социалната тишина.

 

12. МОН да подготви онлайн варианти на матурите. Нека направят нещата удобни, практични и най-вече безопасни. Преписването е въпрос на обществен морал. Има начини при задаване на задачите за изпитите да се сведе до минимум случайността на получената оценка.

13. Чиновниците в МОН се опитват да угодят на всички, но такъв подход е нездрав.

 

Цялото интервю прочетете тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".