Рубрики
Начало » Коронавирус » Проф. Кантарджиев: „Не очаквам да има затворени училища, ако хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски.“

Проф. Кантарджиев: „Не очаквам да има затворени училища, ако хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски.“

 

corona-4970836_640

 

„Не очаквам да има затворени училища, ако хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски. Най-големият риск за зараза е затворено помещение, с разговори на висок глас или пеене“, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, по Нова телевизия.

 

За случая в габровско училище, където има 16 заразени учители, проф. Кантарджиев обясни, че почти е невъзможно това да се случи в учителската стая. Трябва да са в нея дълги часове, тя да не се проветрява, а те да спорят на висок глас, за да се заразят толкова много хора.

 

Проф. Кантарджиев очаква увеличение на случаите на коронавирус през ноември. Тогава ще започне и циркулацията на грипните вируси. Грипът се разпознава по това, че човек много бързо се разболява от него – за няколко часа. Има и бързи тестове, с които може дори личният лекар да установи за 10 минути дали е грип или коронавирус.

 

За да има по-сериозни мерки срещу разпространението на коронавируса у нас, заразените трябва да надхвърлят 1500 души на седмица. За последните 14 дни трябва да има 25 болни на 100 000 население или 250 на 1 милион.

Идеята не е да се затваря държавата, а да се затваря училище или предприятие в дадена област. Решенията на место са много по-добри.

 

В София най-добре се спазват правила. Особено в търговските обекти, каза проф. Кантарджиев. Хората ходят с маски, не контактуват отблизо, спазват дистанция.

 

Три групи хора трябва да се пазят задължително: възрастните над 65-годишна възраст, хората с хронични заболявания и болните от рак.

 

Ако баба гледа карантинираното си внуче, да се избягват близки контакти.

 

До началото на есента 2021 г., ако не бъде ликвидиран коронавирусът, това ще стане тогава през 2022 г., прогнозира проф. Кантарджиев.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".