Рубрики
Начало » Коронавирус » Нидерландия: Единствено частичният локдаун имаше ефект, предишните леки мерки – не

Нидерландия: Единствено частичният локдаун имаше ефект, предишните леки мерки – не

 

canal-2659062_640

 

Единствено частичният локдаун намали броя на заразените, предишните леки мерки не са оказали ефект върху заразата, отчетоха от Нидерландия.

 

В края на септември се приложиха по-леки ограничителни мерки в страната. Сред тях бяха, че ресторантите и баровете трябваше да затварят по-рано. Изглежда не бяха постигнати необходимите резултати, защото броят на заразените доста скочи.

 

В средата на октомври Нидерландия премина към частичен локдаун. Затвори барове и ресторанти. Те можеха да се занимават само с доставка на храна по домовете. Наложи и още ограничения

 

Малко по-късно се взеха още по-строги мерки – затвориха се библиотеки, кина, зоопаркове, увеселителни паркове и др.

 

Тези ограничения по време на частичния локдаун са намалили драстично натиска върху здравеопазването.

 

Целта, която са си поставили холандците: до 20 декември да има само по 10 души на ден за хоспитализация и по 3 – за интезивно лечение. А идеята – да се празнуват спокойни коледни и новогодишни празници.

 

Нидерландия успя с частичен локдаун да си намали драстично броя на заразените. Преди него бяха стигнали над 10 000 новозаразени на ден, а в момента са около 4300-4600 души на ден. В болница са около 2100 души.

 

Във вторник холандското правителство обяви, че започва да разхлабва мерките. Много здравни експерти ги съветват да не прибързват. Все още натискът към болниците е голям, смятат те. Не всички болници успяват да поемат новите пациенти и по тази причина се преместват в други райони. Дори имаше и транспортирани до немски лечебни заведения. В момента 1221 пациенти се намират в болници, които не са в района, в който живеят.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".