Рубрики
Начало » Коронавирус » Холандски здравни експерти: По-строг кратък „локдаун“ или риск от „йо-йо“ ефект

Холандски здравни експерти: По-строг кратък „локдаун“ или риск от „йо-йо“ ефект

„Червеният екип“ предоставят съвети на правителството на Нидерландия

 

windmill-5055111_640

 

„По-строго, кратко заключване на Нидерландия“. За това призовават холандски здравни експерти и учени от групата „Червеният екип“, които предоставят (поискани и непоискани) съвети на правителството как страната да се справи с епидемията от коронавируса.

 

„Необходим е по-строг подход към коронавируса, за да се предотвратят повтарящи се блокади“, съветват от „Червеният екип“ правителството, предава Telegraaf, цитиран от NL Times.

 

Според здравните експерти, с настоящия подход – „частичен локдаун“, правителството се опитва да намери баланс между „отвореното общество и минимализиране на щетите за здравето“, но това е почти невъзможно.

 

„Рискът е Нидерландия да стане жертва на „йо-йо“ ефекта от дадени и отнети свободи, а повтарящите се блокади са най-лошият сценарий“.

 

Експертите настояват правителството да се съсредоточи върху по-строго, но по-ефективно ограничаване на коронавируса. Според тях, трябва да се следват примерите на съседните страни – Дания и Германия, които се оказаха успешни в упралението на тази криза.

 

Те призовават да се сложи в ред проследяването на контактните лица. Здравните служби в Нидерландия от време на врема алармират, че са с изчерпен капацитет и не могат повече да проследяват контактите. Но проследяването на контактите е единственият начин държавата да има представа как се разпространява вирусът, категорични са от „Червеният екип“.

 

„Червеният екип“ настоява да се разкрият повече центрове за тестване в страната и хората да могат да се тестват още същия ден. Сега е възможно да се чака с дни и дори седмица. Учителите получиха възможност да се тестват с предимство, за да не се забавя образователният процес. Здравните експерти искат да има и тестване по домовете на хората, които са затруднени да отидат до дадена лаборатория.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".