Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и Нидерландия » Нидерландия удължи локдауна до 9 февруари

Нидерландия удължи локдауна до 9 февруари

Здравният министър на Нидерландия предупреди, че се очаква британският вирус да стане доминиращ

holland-2255757_640

 

Нидерландия удължи локдауна с три седмици. Той започна на 15 декември и трябваше да приключи на 19 януари. Сега се удължава до 9 февруари. Една от причините е новата заплаха от британския щам – факт, който много притеснява страната.

 

В изказването си премиерът Марк Рюте заяви, че ваксинацията е светлина в тунела, но тази светлина все още е далече. Здравният министър очерта плана на управляващите – до пролетта да се ваксинират всички уязвими групи, до есента да бъде обхванато цялото население.

 

Училищата засега остават затворени. Все още не се знае дали новият щам не е по-заразен за децата, ако е така, с колко повече. Ако е възможно, ще се отворят детските градини и началните училища от 25 януари.

 

Рюте сподели, че е обсъждана препоръката на здравни експерти да се въведе вечерен час, за да се ограничат посещенията по домовете.

 

Относно пътуванията със самолет Марк Рюте призова сънародниците си да се ограничават поне до март. Да предприемат такива пътувания само, ако са изключително важни – от голямо икономическо значение или в случай на сериозни семейни обстоятелства.

 

Всяко пътуване в чужбина е риск за самия Вас и за околните!

 

Здравният министър предупреди, че се очаква британският вирус да стане доминиращ. Сега всички експерти се питат колко време ще отнеме това. И ако това се случи, ситуацията може рязко да се влоши, както се получи в Лондон. Той заяви, че по всякакъв начин трябва да се избяга от такъв лош сценарий и затова трябва да се ограничи разпространението на мутацията.

 

Мерки, ваксиниране, интензивно тестване – това е планът, по който ще се действа в Нидерландия през следващите месеци. 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".