Рубрики
Начало » Коронавирус » Нидерландия – най-големият противник на маските, вече силно препоръчва да се носят

Нидерландия – най-големият противник на маските, вече силно препоръчва да се носят

 

virus-5041059_640

 

Нидерландия е може би страната, която до последно се опитваше да не въвежда носенето на маските, а да разчита на строго спазване на социалната дистанция. Маските  са задължителни само в градския транспорт. През август се направи опит да се носят в по-натоварените места в големите градове като Ротердам, но след месец беше обявено, че експериментът е приключил.

 

Завоалирано в някои статии се споменава, че големият отпор на холандците срещу маските, е вероятно заради скоро въведен закон, наричан „бурка закон“, който забранява покриването на лицето. Те са възпитани и не са вписали в закона за какво става дума, а се говори за покриване на лицето. Според много юристи, точно това е сега сериозната спънка да се наложи задължителното носене на маските като мярка срещу коронавируса.

 

От няколко дни кабинетът на министър председателя Марк Рюте е подложен на молби от учени и увещания с научни факти, че маските са много полезни и ще помогнат за ограничаване на заразата в страната. Чуват се дори научни гласове от далечна Америка, които удрят по едно рамо на холандските учени.

 

Най-после Рюте се произнесе, че силно се препоръчва носенето на маските на публични места в Нидерландия. Първоначалният вариант се смяташе, че ще е всичко много пожелателно, но веднага търговските обекти помолиха за конкретизация и да се засили на държавно ниво препоръката, за да могат да убеждават клиентите си да бъдат с лични предпазни средства.

 

Подробности около мярката ще станат стане ясна в петък. В момента силните препоръки за носене на маски са в Амстердам, Хага, Делфт, Ротердам. Вчера Нидерландия затегна мерките срещу коронавируса.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".