Рубрики
Начало » Коронавирус » Работата от дома дори един ден в седмицата може да спести милиарди в Нидерландия

Работата от дома дори един ден в седмицата може да спести милиарди в Нидерландия

 

orange delight 6

 
Работата от дома само един ден в седмицата повече отколкото обикновено може да спести на Нидерландия 3,9 милиарда евро годишно, сочи изследване на счетоводната фирма ПрайсуотърхаусКупърс. Отделно има и много ползи за околната среда и въздуха.

 

От ПрайсуотърхаусКупърс са изчислили, че дори и половината от 9-те милиона служители в Нидерландия да продължат да работят от дома си и след пандемията, това ще спести на работодателите им 1,681 милиарда евро. Другите спестявания ще са от наеми на офиси, по-малко разходи за гориво и храна.

 

Служителите могат да спестят общо 1 милиард евро само от пътуване за работа и обратно към дома.

 

Работата от дома се е отразила много позитивно и на околната среда. Дори и при един ден да се работи от домашен офис, ползите са големи.

 

Проучвания показват, че по време дистанционната работа, ефективността не е намаляла. Напротив. Служителите са продължили да се трудят отговорно.

 

Холандците са една от най-спестовните нации в света, но се оказва, че са и на челни позиции по работа от дистанция. Пандемията не ги изненада по отношение на домашните офиси. Проучвания показват, че са и с най-голям процент в света по работещи от дома си. Нови изследвания сочат, че дори и тези, които преди са работи само в офиси, вече искат да работят от дистанция поне няколко дни от работната седмица. Новите им искания са насочени към това да им се плаща за създаването и поддръжането на домашни офиси. Изчисленията им са, че трябва да получават по около 250 евро на месец допълнително за работното си място у дома. С тези пари ще си възвърнат инвестициите в оборудване, мебели, интернет, консумативи и ще си покриват разходите за електричество и вода.

 

Най-честото послание, което чуват холандците по време на пандемията, е да работят колкото може повече от дома си. Министър-председателят Марк Рюте, който умее да казва твърдо „Не, не, не“ на европейските лидери и да ги приземява относно големи харчения, така и не прегърна идеята за задължителното носене на маски, а все още и карантината в странта не е задължително, но пък е твърдо убеден, че работата от дома по време на пандемията трябва да продължи. В пикови часове по улиците и в градския транспорт трябва да останат най-вече хората от първа линия в борбата с коронавируса и такива, които няма как да работят от дистанция.

 

По този модел Нидерландия работи за изграждане на „1.5 метър общество“ по време на пандемията без да се вманиачава по сериозни ограничения като задължителни маски и карантини. Маските са задължителни там, където не може да се спазва дистанция – в градския транспорт. Градовете имат възможност и сами да определят в кои райони да се носят. Карантината все още е силно препоръчителна, при която се разрешава дори притичване набързо за хранителни продукти или до аптеката, ако няма кой да съдейства. Здравният министър обаче предложи тя да стане задължителна, но все още се обсъжда това предложение. И докато се чакаше решение, препоръчителната карантина беше намалена от 14 на 10 дни. Но с работата от дистанция част от неудобствата при карантина отпадат, тъй като човек, който не е болен, а се е завърнат от страна с „оранжев код“ за пътуване, спокойно може да се самоизолира у дома си и да работи ефективно.

 

Нидерландия реши да подходи още в началото на пандемията малко по-различно от другите страни. Наложи „интелигентно затваряне“, което не включваше пълно изолиране на страната, а по-скоро засили призивите хората да работят от дома си и да обмислят внимателно всяко свое излизане дали е необходимо.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".