Рубрики
Начало » Коронавирус » Холандските училища заеха 4-то място на източник на COVID-19 в страната

Холандските училища заеха 4-то място на източник на COVID-19 в страната

Частичният локдаун в Нидерландия вероятно ще продължи и след 15 януари 2021 г.

 

amsterdam-2799491_640

 

Училищата в Нидерландия са четвъртият най-често съобщаван източник на коронавирусна инфекция. Те са изпреварили дори домовете за възрастни хора, показват данни от института за обществено здраве RIVM. Броят на учениците, заразени с вируса, се увеличава, съобщават холандските медии.

 

Все повече здравни експерти призовават да се засилят мерките в учебните заведения. Едно от предложенията е масово тестване – клас по клас. Друга опция е удължаване на коледната ваканция с една седмица. По време на есенната ваканция е установено, че има спад на заразените. Образователните институции предпочитат варианта преминаване на онлайн обучение, за да не се изостава с учебния график.

 

Учителски синдикат също е съгласен с експертите. Проучване показва, че учителите искат по-строги мерки в класните стаи.

 

Бройката на заразени в Нидерландия спада, но се забелязва увеличаване на броя на заразените при децата. Това е единствената група в обществото, при която няма намаление на броя на заразените, а има нарастване. Увеличението на заразените при децата от 0 до 12-годишна възраст е 17% за седмица. За младежите от 13 до 17-годишна възраст скокът е 28%.

 

https://www.rivm.nl/nieuws/r-getal-gestegen-naar-1-daling-aantal-covid-19-meldingen-stagneert

https://www.rivm.nl/nieuws/r-getal-gestegen-naar-1-daling-aantal-covid-19-meldingen-stagneert

 

В Нидерландия е въведен частичен локдаун от средата на октомври, но училищата работят. Преди него в страната новозаразените за ден бяха над 10 000. Днес са вече под 4000 души –  3979 души. Броят на хоспитализираните също падна под 2000 души – 1925 души, но холандците продължават да отчитат висок натиск върху здравната си система. За сравнение в България хоспитализираните са 6270 души.

 

Холандският здравен министър каза днес, че се очаква частичният локдаун да продължи и след 15 януари 2021 г. Целта е броят на заразените на ден да падне до около 1200 души на ден. Това ще е знак за започване на облекчаване на мерките.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".