Рубрики
Начало » Коронавирус » Нидерландия: Учителите е добре да се тестват за COVID-19 приоритетно

Нидерландия: Учителите е добре да се тестват за COVID-19 приоритетно

Работата на училища блокира докато учители със симптоми чакат да бъдат тествани

amsterdam-5102180_640

 

Всеки в Нидерландия, който има някакви симптоми за коронавирус, трябва да се изследва. Докато му бъде направен тест и докато му излезе резултатът, той трябва да остане вкъщи и да се самоизолира. Това правило звучи чудесно, когато няма много случаи, но когато има – налага се голямо чакане и вече блокира работата на много училища.

 

С отварянето на училищата и с настъпване на по-хладното време много учители имат симптоми за коронавирус. Те се изолират в домовете си. Опитват се да си направят тестове, но държавните лаборатории, които трябва да ги тестват, са затрупани с работа и се налага чакане с дни. През това време училищата са в затруднено положение поради отсъствие на учителите титуляри.

 

Все повече училища започват да купуват с училищни бюджети тестове от частни лаборатории, за да стане по-бързо тестването на учителите. Тези, които дават отрицателни резултати, се връщат в класните стаи. Към тази крачка са прибегнали поне 50 училища в страната, съобщават медиите.

 

Учител се обадил в държавната здравна служба и му дали час чак за следваща седмица. За сравнение – от училището реагирали и купили тестове от частна лаборатория сутринта. Още преди 10 часа частните лаборанти отишли да тестват учителите със симптоми.

 

Обикновено се ползва онлайн заявката на частната лаборатория https://coronalab.eu/en/, където се предлага бързо и цялостно обслужване. Може да се заяви в кой град да се вземе пробата. Сутринта тестват, после събират пробите и ги носят в лабораторията си в Амстердам. Вечерта вече резултатът е обявен.

 

„Ако учител отсъства, това ми струва 300 евро на ден, за да му намеря заместник. Ако купя тест, той струва 100 евро. Ако тестът е отрицателен, учителят може бързо да се върне в училище. Така учениците не са натоварени емоционално, щастливи са и родителите“, споделя директор.

 

Контролните образователни органи споделят, че разбират идеята на директорите, но са категорични, че не за това са дадени тези пари в учебните заведения. Те призовават правителството за промяна, която да позволи учителите да се тестват приоритетно.

 

Същото предложи и здравният министър на Нидерландия – учителите да бъдат поставени в категорията служители, които да се изследват в държавните лаборатории с приоритет и да изпреварват дългата опашка от записалите се за тестване.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".