Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и Нидерландия » Нидерландия: Британският щам е по-заразен за всички – и за деца, и за възрастни

Нидерландия: Британският щам е по-заразен за всички – и за деца, и за възрастни

 

kids-2835430_640

 

Учениците от началното училище в Бергсенхук, което стана огнище на британския щам, изглежда са заразили родителите си, братята и сестрите си, сочи мащабно изследване на холандските здравни власти, цитирано в медиите. Бързата реакция на училищната управа да затвори учебното заведение е помогнала заразата да не се разпространи сериозно извън общността на учебното заведение. 70 от случаите на заразени с британския щам могат да бъдат свързани с началното училище.

 

В общината, където се намира училището, се проведе мащабно проучване. Към момента са тествани 45 000 души, което е 70% от жителите. Хората масово са съдействали, за да се прецени доколко е разпространен новият щам сред тях.

 

След затваряне на училището, последвало мащабно тестване на ученици, учители и родители и проследяване на контактитните лица на всички заразени. След това са тествани съседните училища, а после и цялата община.

 

Междинните резултати от тестваното показват, че заразата се е ограничила предимно в училището. Обработени са половината тестове. Може да се заключи на този етап, че новият щам не се е разпространил в общината в голям мащаб.

 

Изводите към момента обаче са, че британският щам е по-заразен за всички – и за деца, и за възрастни. 

 

Възникват сериозни въпросителни около ролята на децата при разпространението на заразата, съобщават медиите. Досега холандското правителство не смяташе, че децата имат важна роля в разпространението на коронавируса. 

 

В момента в страната са затворени детските градини, училищата и университетите до 7 февруари. Нидерландия твърдо заставаше зад присъственото обучение. Затвори учебните заведения в средата на декември. Британският щам сериозно притесни холандското правителство и се взе решение учениците и студентите да продължат да учат онлайн. Не отвориха дори и детските градини, тъй като не е ясно доколко мутацията засяга децата.

 

Здравните власти смятат, че разпространението на новия вариант може да се овладее с масово тестване и спазване на противоепидемичните мерки.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".