Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и Нидерландия » Нидерландия: Тези, които са били с ковид скоро, ще са ваксинирани само с една доза

Нидерландия: Тези, които са били с ковид скоро, ще са ваксинирани само с една доза

 

amsterdam-2261212_640 (1)

 

Тези, които са били позитивни за коронавирус в последните 6 месеца, ще им бъде поставена само една доза, когато се ваксинират, съобщиха холандските здравни власти, цитирани от медиите.

 

Причината – изследвания показват, че една доза е достатъчна, за да предпази от нова инфекция хората, които вече имат антитела срещу коронавирус.

 

От днес всички, които си записват час за ваксинация, ще бъдат питани дали са били положителни за коронавирус през последните 6 месеца. Ако е така, ще им бъде записан само час за първа ваксинация.

 

Тези, които вече имат записан час за поставяне на втората доза, са помолени да се обадят, за да им бъде отменен.

 

Хората със слаба имунна система и с неврологични проблеми ще получат по две дози.

 

Според холандските здравни власти, изследвания показват, че имунитетът след преболедуване на ковид е най-малко 6 месеца. Установено е също така, че една доза от ваксина в рамките на тези шест месеца значително увеличава нивата на антителата.

 

Този съвет е за трите ваксини, които вече се поставят – на Пфайзер, Модерна и АстраЗенека. Ваксината на Янсен, която се очаква в средата на април, е еднодозова.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".