Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и Нидерландия » Нидерландия: Отваряме детските градини и началните училища! Учителите: Първо ваксинация!

Нидерландия: Отваряме детските градини и началните училища! Учителите: Първо ваксинация!

 

girls-739071_640

 

От 8 февруари Нидерландия отваря детските градини и началните училища, реши правителството. Здравните съветници от ОМТ – холандския НОЩ, явно са се съгласили с тази мярка, която се определя по-скоро като социална. Те отбелязват, че има голям риск от заразяване. По информация на холандските медии, известен брой от съветниците са били твърдо против.

 

Реакциите на родителите бяха, че са щастливи от това решение. Мнозина изразиха задоволство, че най-после ще могат да работят спокойто вкъщи след като децата им тръгнат на градина и училище. Имало и по-притеснени, които питали дали е разумно точно сега да се прави това, но надделяла радостта, отбелязват медиите. В Нидерландия се призовава да се работи от дома и често откровено се отбелязва, че когато децата също са вкъщи, родителите им не могат да работят добре. Холандците се славят като доста откровена нация, която говори с ясно назоваване на нещата каквито са.

 

Холандски учители веднага пуснаха петиция с искане първо да бъдат ваксинирани и едва тогава да се връщат в училище. За часове петицията беше подписана от над 21 000 учители.

 

Детските градини и училищата в страната са затворени от средата на декември. Правителството искаше да се убеди дали британският щам не е опасен за децата. Някои признаха, че има обаче голям натиск от обществото за отваряне на градините и училищата.

 

Здравните съветници предупреждават, че облекчаването на тази мярка ще доведе до реален риск от увеличаване на броя на болните в интензивните отделения. Големите притеснения са от британския щам, който по прогнози ще доминира в страната още в началото на март. Очаква се и трета вълна на коронавируса.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".