Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и Нидерландия » Нидерландия: Началните училища може и да отворят на 8 февруари, но само ако се докаже, че британският щам не е по-опасен за децата

Нидерландия: Началните училища може и да отворят на 8 февруари, но само ако се докаже, че британският щам не е по-опасен за децата

Рюте: Няма да повторим грешките от лятото при разхлабване на мерките

farm-1456376_640

 

„Все още е възможно отварянето на началните училища в Нидерландия на 8 февруари, но това ще зависи от доклада на здравните експерти за разпространението на новите варианти на коронавируса сред децата“, каза холандския премиер Марк Рюте. Училищата в страната са затворени от средата на декември.

 

„Ако разпространението сред децата на новия щам не е много по-лошо в сравнение с това при стария вирус, тогава бихме могли да отворим началните училища“, заяви Рюте.

 

През този месец основната грижа на всички е мутацията на коронавируса, която идва от Великобритания. В Нидерландия едно от огнищата беше в основно училище.

 

„В момента този въпрос колко опасен е новият щам за децата се проучва и веднага щом разберем, че е безопасно за децата да отворим училищата, ще го направим. Надяваме се да разберем това този уикенд или в началото на следващата седмица“, допълни Рюте.

 

Рюте сподели, че е бил многократно притискан по този въпрос.

 

„Искаме да сме сигурни. Нуждаем се от съветa на здравните експерти. за да видим какво прави този нов вариант. Наистина трябва да знаем какво причинява на малките деца“.

 

Българка, която е учител в Нидерландия, сподели с Данибон:

 

„За средното училище се надяваме да е началото на март. Притеснителното е, че имаме едно училище в областта, където ходят в момента само 10% от децата и въпреки това има масово заразяване.“

 

Все още не е ясно кой щам е, но се предполага, че е британският:

 

Няма резултат още, но се предполага, че е британският, защото изключително бързо е станало. В нашата провинция до декември нямахме такова масово разпространение за кратко време, а изведнъж се почна в две училища на 15-20 км от мен, дом за възрастни и т.н. Децата, обаче, се надяват да се върнем скоро. Някои вече искат по няколко часа просто да са в стая с колега и да пишат домашни.

 

Холандското правителство ще изготви план за излизане от локдауна, в който е страната.

 

Рюте заяви, че иска този път да се избегнат грешките от лятото, когато ограниченията бяха бързо разпуснати.

 

Тази седмица здравните експерти от „холандския НОЩ“, които изготвят докладите и дават съвети на правителството, също се оплакаха от натиск от политици, които се опитвали да ги инструктират какво да съветват. Председателят на техните здравни служби се намесил, за да им се предостави свобода да правят независими анализи и спокойно да представят съветите си, които смятат, че са най-правилни за справяне с коронавируса.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".