Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и Нидерландия » Членове на холандския НОЩ са обмисляли да напуснат заради натиск от политици

Членове на холандския НОЩ са обмисляли да напуснат заради натиск от политици

 

the-hague-993433_640 (1)

 

През изминалите месеци членове на „холандския НОЩ“ са обмисляли да напуснат заради натиск от политици. Учените и медиците, които отговарят в Нидерландия за управление на кризата с коронавируса, са се чувствали понякога пристиснати от политици и не са можели да работят независимо, за да предоставят коректни анализи и дават точни съвети за овладяване на заразата, съобщават медиите.

 

Заради предварително изтичане в медиите на това, което са смятали да предложат като варианти за решаване на коронакризата и последвали политически реакции, не са успявали да се приложат по-строги ограничения, които биха били работещи.

 

Няколко водещи учени са мислили да подадат оставка, но се намесва председателят на Националния здравен институт, който съумява да овладее ситуацията, за да могат учените да правят независими анализи и да не получават инструкции. Една от мерките е съвсем елементарна, но работеща. Премества деня, в който се събира екипът от учени, за да не може да има изтичане на информация в медиите преди идеите им да бъдет представени за обсъждане.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".